Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Vinko Cvijin: Bog te neće ostaviti u tvojoj samoći

/ sd

ČITANJA:

2Mak 6,18-31;

Ps 3,2-7;

Lk 19,1-10

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Uđe Isus u Jerihon. Dok je njime prolazio, eto čovjeka imenom Zakeja. Bijaše on nadcarinik, i to bogat. Želio je vidjeti tko je to Isus, ali ne mogaše od mnoštva jer je bio niska rasta. Potrča naprijed, pope se na smokvu da ga vidi jer je onuda imao proći. Kad Isus dođe na to mjesto, pogleda gore i reče mu: »Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući.« On žurno siđe i primi ga sav radostan. A svi koji to vidješe stadoše mrmljati: »Čovjeku se grešniku svratio!« A Zakej usta i reče Gospodinu: »Evo, Gospodine, polovicu svog imanja dajem siromasima! I ako sam koga u čemu prevario, vraćam četverostruko.« Reče mu na to Isus: »Danas je došlo spasenje ovoj kući jer i on je sin Abrahamov! Ta Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno!«

Riječ Božju tumači vlč. Vinko Cvijin:

Poštovani slušatelji Hrvatskog katoličkog radija, u prvom čitanju promatramo starog pismoznanca Eleazara, kako se hrabro opire jesti svinjetinu, koju su Židovi po Mojsijevom zakonu smatrali za nečistu životinju. Naizgled čini se da Eleazar odbija jesti meso, ali zapravo, Eleazar odbija prekršiti Božji zakon, te je po cijenu mučeništva spreman ostaviti svjedočanstvo vjere budućim naraštajima. Iz današnje perspektive, kada se slasno častimo svinjskim poslasticama, pitamo se da li se isplatilo izgubiti život zbog nečega tako naizgled beznačajno? Nitko se ne pita zašto je netko gurao komad mesa starcu u usta i prijetio mu mučenjem?! Zašto netko stalno ima potrebu ubijati vjernike? Kome oni smetaju? Mnoge mučeničke smrti danas nam se čine uzaludne. No… I danas ima mučenika. I danas nam netko gura u usta riječi koje nismo izrekli, i danas nas netko nagovara da popustimo, da napravimo kompromis, da zažmirimo na jedno oko, da progutamo mamac. Hoćemo li popustiti Ili ćemo hrabro uzviknuti sa psalmistom:

Ti si ipak štit moj, Gospodine;
slavo moja, ti mi glavu podižeš.

Evanđelje po Luki pred nas donosi jednu pomalo komičnu scenu susreta nadcarinika Zakeja koji viri iz krošnje smokve i Isusa koji pored tolikog mnoštva vjernika odlučuje gostiti se u kući bogatog grešnika. I za jednog i za drugog, rekli bi vrlo nezgodna situacija. Pobožni Židovi su u širokom luku zaobilazili carinike. Za njih su to bili izdajice svoga roda. Oni su prešli na stranu okupatora, te ugnjetavali vlastiti narod. Što je to potaklo malenog Zakeja da se toliko ponizi, te se popne na drvo kako bi vidio Isusa? Još je bolje pitanje što je Isus vidio u Zakeju, kad je bio spreman naškoditi vlastitom ugledu i boraviti u njegovom domu? »Čovjeku se grešniku svratio!« mrmljali su oko njega.

Poštovani slušatelji, iz ovog događaja možemo izvući dvije poruke: nikada nije kasno obratiti se Bogu, nikada nije kasno potražiti oproštenje. Bez obzira koliki bili naši grijesi, bez obzira što nas ljudi zaobilaze u širokom luku, Bog nas nikada neće zaobići. Njemu nije stalo do mišljenja ljudi, nego do našega spasenja. Zato je Isus došao na ovaj svijet: potražiti i spasiti izgubljeno! Ako si u teškom grijehu, ne očajavaj! Koliko god smiješno i nemoguće izgledalo, poskakuj, izviruj, očekuj! Bog dolazi po tebe. On te neće ostaviti samog.

Vlč. Vinko Cvijin, župnik župe Uskrsnuća Isusova u Subotici.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja