Budi dio naše mreže

Glazbeni program

Hrvatski katolički radio, po svojoj funkciji i imenu, kao jedan od svojih važnih ciljeva ima i promicanje duhovnih i moralnih vrednota. Budući da je glazba jedno od sredstava promoviranja vrijednosnih sustava, a istovremeno je jedan od najvažnijih radijskih elemenata, glazbeni program čini bitnu stavku rada HKR-a. O pastoralu glazbe mogao bi se napisati cijeli traktat, što samo potvrđuje njezinu važnost u širenju poruke spasenja. S toga razloga HKR nastoji posvetiti veliku pozornost toj stavci svoga programa. Općenito gledajući, glazbena koncepcija HKR-a temelji se na emitiranju glazbe koja ima: umjetničke, moralne i duhovne vrijednosti.

Poseban se naglasak stavlja na tekstualnu analizu, budući da se nastoje izbjeći pjesme koje sadržajem, porukom ili kvalitetom ne odgovaraju kršćanskome duhu. Posebnu pozornost HKR posvećuje promociji domaće i inozemne duhovne glazbe, vodeći računa o glazbenoj, tekstualnoj, produkcijskoj te izvedbenoj kvaliteti.

Gledajući u postotcima, nastojimo da omjer emitirane hrvatske i inozemne glazbe bude 60:40% u korist domaće. Moramo priznati da je taj omjer vrlo teško održati, imajući u vidu glazbeno-tekstualnu opredijeljenost pojedinih domaćih autora i izvođača. Glazbeni program HKR-a stvaraju glazbeni urednici i vanjski suradnici (autori posebnih, specijaliziranih emisija). U posebnim dnevnim terminima glazbenu sliku HKR-a kreiraju i voditelji, sami ili u dogovoru s urednikom Glazbenoga programa ili s nekim od glazbenih urednika, a na osnovu zacrtane glazbene koncepcije.

Emisije Glazbenog programa: 

1) Glazba s raznih stranasvake nedjelje od 17.30 urednik i voditelj Adrian Vinković – Rangel u program HKR-a donosi izbor drukčijih glazbenih stilova, latino i  country glazbe, odnosno suvremene popularne glazbe s raznih strana svijeta, pjevanu na svim jezicima, izuzev engleskog.

2) Hrvatsko narodno blago – srijedom od 22.30 urednik Stjepan Večković zaviruje u bogatu škrinju hrvatske izvorne narodne glazbe.

3) Inozemna duhovna glazba – svaki drugi ponedjeljak od 22.30 urednik Andrej Grozdanov promovira stranu bogatu popularnu duhovno – glazbenu scenu, inozemne umjetnike, autore i izvođače koji na toj sceni stvaraju.

4) Klasični vrt – kontakt emisija četvrtkom u 22.30 u kojoj slušatelji od tri prijedloga klasične glazbe biraju onaj koji če nakon toga slušati u cijelosti. Urednik emisije je Josip Hrastić.

5) Musica sacra – utorkom od 22.30 urednik Josip Degl’Ivellio bira glazbu nadahnutu tekstovima iz Svetoga pisma ili liturgije koja u pamet dozivaju Krista, Djevicu Mariju, svece ili Crkvu. Riječ je o glazbenim izvedbama koje potiču na pobožnost i religioznost, mogu naći mjesto u Crkvi, ali i izvan liturgijskih slavlja na duhovnim koncertima ili u glazbenim meditacijama.

6) Oni rokaju za Gospodina – svaki drugi ponedjeljak od 22.30 emisiju kršćanskog rocka i white metal glazbe uređuje o. Anto Bobaš.

7) Mojih 5 za 5 – svake nedjelje u 16.15 poznata glazbena imena birati glazbu, otkrivaju svoje glazbene afinitete, a ponekad i zapjevaju. Urednik emisije Slavko Nedić.

8) Sacro ritam – svaki četvrtak u 20.00 sati emisija se bavi hrvatskom glazbeno-duhovnom scenom, najavljuje i promovira sva događanja bilo da je riječ o predstavljanju albuma, singlova i video spotova ili praćenju koncerata i festivala duhovne glazbe. Slavko Nedić kao autor emisije, kroz Sacro ritam tijekom 20 godina inicirao je brojne akcije poput: “Advent u novom ruhu”, “Cro sacro Maksimir”, “Naša Misa”, “Popularni Porin”, “Korizma u novom ruhu” pokretanje Cro sacro etikete, sestrinske televizijske emisije “Kristonalitet” i mnoge druge.

Urednik redakcije: Slavko Nedić 

Glazbeni urednici:
Ana Šoštarić
Adrian Vinković-Rangel
Josip Hrastić

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja