Budi dio naše mreže

Glazbeni program

Hrvatski katolički radio, po svojoj funkciji i imenu, kao jedan od svojih važnih ciljeva ima i promicanje duhovnih i moralnih vrednota. Budući da je glazba jedno od sredstava promoviranja vrijednosnih sustava, a istovremeno je jedan od najvažnijih radijskih elemenata, glazbeni program čini bitnu stavku rada HKR-a. O pastoralu glazbe mogao bi se napisati cijeli traktat, što samo potvrđuje njezinu važnost u širenju poruke spasenja. S toga razloga HKR nastoji posvetiti veliku pozornost toj stavci svoga programa. Općenito gledajući, glazbena koncepcija HKR-a temelji se na emitiranju glazbe koja ima: umjetničke, moralne i duhovne vrijednosti.

Poseban se naglasak stavlja na tekstualnu analizu, budući da se nastoje izbjeći pjesme koje sadržajem, porukom ili kvalitetom ne odgovaraju kršćanskome duhu. Posebnu pozornost HKR posvećuje promociji domaće i inozemne duhovne glazbe, vodeći računa o glazbenoj, tekstualnoj, produkcijskoj te izvedbenoj kvaliteti.

Gledajući u postotcima, nastojimo da omjer emitirane hrvatske i inozemne glazbe bude 60:40% u korist domaće. Moramo priznati da je taj omjer vrlo teško održati, imajući u vidu glazbeno-tekstualnu opredijeljenost pojedinih domaćih autora i izvođača. Glazbeni program HKR-a stvaraju glazbeni urednici i vanjski suradnici (autori posebnih, specijaliziranih emisija). U posebnim dnevnim terminima glazbenu sliku HKR-a kreiraju i voditelji, sami ili u dogovoru s urednikom Glazbenoga programa ili s nekim od glazbenih urednika, a na osnovu zacrtane glazbene koncepcije.

Emisije Glazbenog programa: 

1) Glazbeni hitoplov –  ponedjeljkom od 21 sat urednik i voditelj Adrian Vinković – Rangel u program HKR-a donosi izbor najvećih glazbenih hitova, odnosno suvremene popularne glazbe s raznih strana svijeta.

2) Hrvatsko narodno blago –  petkom od 20:00 urednik Stjepan Večković zaviruje u bogatu škrinju hrvatske izvorne narodne glazbe.

3) Inozemna duhovna glazba svaki utorak od 22.30 urednik Andrej Grozdanov promovira stranu bogatu popularnu duhovno – glazbenu scenu, inozemne umjetnike, autore i izvođače koji na toj sceni stvaraju.

4) Klasični vrt – emisija  subotom u 21:00 sat u kojoj urednik i voditelj mestro Davor Kelić slušateljima predstavlja klasičnu glazbu. Kroz emisiju urednik nastoji približiti slušateljima dragulje iz krune umjetničke glazbe, ali ne samo nje nego i svega onoga sto ju čini, a to su prije svega ljudi, umjetnici, izvođači, kompozitori, ansambli.

5) Musica sacra – utorkom od 22.30 urednik Josip Degl’Ivellio bira glazbu nadahnutu tekstovima iz Svetoga pisma ili liturgije koja u pamet dozivaju Krista, Djevicu Mariju, svece ili Crkvu. Riječ je o glazbenim izvedbama koje potiču na pobožnost i religioznost, mogu naći mjesto u Crkvi, ali i izvan liturgijskih slavlja na duhovnim koncertima ili u glazbenim meditacijama.

6) Gregoriana –  svaki četvrtak od 21:30 urednik Josip Degl’Ivellio uređuje i vodi specijaliziranu emisiju za slušanje, prezentaciju i meditaciju uz gregorijanski koral. Gregorijanski koral kao ispjevana molitva u ovoj emisiji uvijek ima svoj tekstualni uvodni dio, kraće obrazloženje ili poneki usporedni tekst. U tvorbi emisije pazi se na doba liturgijske godine pa se pojedine emisije usko specijaliziraju na napjeve vremena crkvene godine.  Autor emisije posebnu pažnju posvećuje onim snimljenim izvedbama gregorijanskih korala koje dolaze iz „nesavršenstva“ ali iz potpune molitvene autentičnosti. To znači da glazbenim izvedbama ne dominiraju najbolji i najprofesionalnije snimljeni materijali već one snimke koje su učinjene iz redovničkih, monaških zajednica te se upravo tako može ostvariti i moto emisije – ispjevana molitva i meditacija.

7) Oni rokaju za Gospodinasvaki ponedjeljak od 22.30 emisiju kršćanskog rocka i white metal glazbe uređuje o. Anto Bobaš.

8) Ljudi iz sjene svake srijede u 21:00 sat urednik Slavko Nedić predstavlja poznata glazbena, tekstopisce, aranžere, skladatelje, ton majstore i dr. koji svojim radom daju obol hrvatskoj glazbenoj sceni.

9) Sacro ritam – svaki četvrtak u 20.00 sati emisija se bavi hrvatskom glazbeno-duhovnom scenom, najavljuje i promovira sva događanja bilo da je riječ o predstavljanju albuma, singlova i video spotova ili praćenju koncerata i festivala duhovne glazbe. Slavko Nedić kao autor emisije, kroz Sacro ritam tijekom 20 godina inicirao je brojne akcije poput: “Advent u novom ruhu”, “Cro sacro Maksimir”, “Naša Misa”, “Popularni Porin”, “Korizma u novom ruhu” pokretanje Cro sacro etikete, sestrinske televizijske emisije “Kristonalitet” i mnoge druge.

Urednik redakcije: Slavko Nedić 

Glazbeni urednici: Ana Šoštarić, Adrian Vinković-Rangel, Martin Justin i Josip Hrastić.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja