Budi dio naše mreže

Program kulture

Program kulture HKR-a nastoji pratiti što je moguće više kulturnih događaja. Tako u našim emisijama možete doznati o najnovijim objavljenim knjigama, o upravo otvorenim izložbama, o kazališnim premijerama i koncertnim događanjima, o filmu i o svemu ostalom što stavljamo pod zajednički nazivnik kulture.
Pri tome vodimo računa o tome da promoviramo one kulturne sadržaje koji su u skladu s kršćanskim prosudbama i vrijednostima.
Na ovoj stranici možete pronaći i naše preporuke, odnosno one sadržaje koje vam Program kulture HKR-a preporuča da ih pročitate, pogledate ili posjetite.

Emisije Programa kulture
:

1)  Kulturne minute –  svakodnevno u 15:30. Pregled aktualnih kulturnih događaja (promocije knjiga, otvaranje izložbi, kazališne premijere, festivali, koncerti…). Uređuju: Vesna Živko, Vesna Bihar, Mislava Bišćan i Katarina Varenica.

2) Kulturogram – ponedjeljkom u 18:00. Jedna od najstarijih emisija HKR-a u kojoj urednica Katarina Varenica razgovara o aktualnim temama iz kulture, s poznatim i manje poznatim osobama iz kulturnog života, umjetnicima, znanstvenicima.

3) Učimo hrvatski –  svakodnevni jezični savjeti. Od ponedjeljka do petka, nakon Vijesti u 14:00 poznati hrvatski jezikoslovci odgovaraju na upite slušatelja, rješavaju jezične probleme i podučavaju nas književnom izražavanju. Emisiju ureduje i vodi Katarina Varenica.

4) Kulturni biseri Hrvatske – ljetni ciklus emisija pod nazivom “Kulturni biseri Hrvatske” HKR predstavlja nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvatske koja se nalazi na UNESCO-ovoj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Pojam nematerijalna kulturna baština obuhvaća: prakse, predstave, izraze, znanja, vještine, kao i instrumente, predmete, rukotvorine i kulturne prostore koji su povezani s tim. Urednica serijala je Katarina Varenica.

5) Božić u stihu – autora Božidara Petrača, književnog povjesničara, antologičara, pjesnika i publicista te Mislave Bišćan urednice s HKR-a u deset prigodnih emisija predstavlja portrete deset hrvatskih književnika i pjesnika te deset njihovih pjesama iz antologije „Hrvatska božićna lirika“. Cijelu emisiju glazbeno, tradicionalnim hrvatskim božićnim pjesmama i napjevima, obogaćuje glazbeni urednik HKR-a Slavko Nedić.

6) Lirika križa – glazbeno-poetski recital autora Božidara Petrača, književnog povjesničara, antologičara, pjesnika i publicista koji se emitira od Cvjetnice do Bijele nedjelje svaki dan u 8.15 i 16.15. Kristovu muku i Uskrsnuće opjevali su Ivan Golub, Rajmund Kupareo, Ivna Talaja, Silvije Strahimir Kranjčević i drugih. Emisiju uređuje Mislava Bišćan.

7) „Gdo knjige počtuje da je knjigami počtovan“ – radijski serijal o hrvatskom glagoljaštvu. Najbolji poznavatelj glagoljaške kulture akademik Stjepan Damjanović u 28 nastavaka govori o hrvatskoj kulturi ostvarenoj glagoljičkim pismom. U serijalu su obrađene najvažnije knjige i tekstovi npr. Bašćanska ploča, Zapis popa Martinca, Misal po zakonu Rimskoga dvora, Prva hrvatska početnica, pojedine književne vrste kao što su apokrifi, mirakuli i drugi, a akademik Damjanović posebnu je pažnju posvetio važnim gradovima u povijesti hrvatskoga glagoljaštva, Senju i Rijeci.
Emisije se mogu pročitati i u obliku feljtona na portalu Hrvatske katoličke mreže.

urednica redakcije: Katarina Varenica

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja