Budi dio naše mreže

Dječji program

Hrvatski katolički radio nastoji od samih početaka (1997.) posvetiti pažnju malim slušateljima, kao i svima koji se bave odgojem i obrazovanjem djece. Emisijama namijenjenim djeci, i njihovim roditeljima, učiteljima i vjeroučiteljima, želi kroz poučan način zabaviti ali i uputiti na temeljne stvari u odgoju djece i pomoći primjerom i savjetom na što o u današnjem ubrzanom vremenu staviti naglasak u odgoju.
Slušatelji su nam povremeno slali priče za laku noć za djecu pa smo raspisali natječaj za takvu priču. Priče odabrane na natječaju programa HKR-a objavili smo u knjizi “Priče za laku noć” 2006. godine.

Emisije programa za djecu HKR-a:
1) Priča za laku noć
– petkom, subotom i nedjeljom u 19:30 sati.
Prije polaska na počinak, poučne priče za djecu, onu malenu i malo veću, priča naša suradnica književnica Sonja Tomić. Svaki od ovih dana rezerviran je za drugačiju priču. Tako je petkom emisija u kojoj se osvrćemo na svece koje slavimo tog tjedna pod nazivom „Petak za svetak”, subota je raznolika o čemu govori i naziv emisije „Svaštice za laku noć”, a nedjeljna „Riječ Božja za laku noć” donosi evanđeosku poruku za taj dan.

Osnovnoškolcima su namijenjene dvije emisije:

2. „Pametna pitanja za pametne glave“ – ponedjeljkom u 11:15 sati.
Kroz igru učimo o vjeri i hrvatskoj kulturi. Putem telefona u svakoj se emisiji natječu ekipe dviju osnovnih škola iz različitih dijelova Hrvatske pokazujući snalažljivost, brzinu i poznavanje prožimanja gradiva vjeronauka, hrvatskog jezika i književnosti, povijesti i geografije. Ekipe čini po troje učenika predstavnika škole. Na finale u lipnju natjecatelji dolaze k nama u studio HKR-a.
Na početku svakog natjecanja , u prvom krugu, ekipe se predstavljaju. Novinarski zadatak im je u 60 sekundi što zanimljivije predstaviti osnovnu školu koju pohađaju i mjesto u kojem žive. Trebaju istaknuti ono po čemu su posebni, što je u njihovoj školi i mjestu u kojem žive drugačije, po čemu su prepoznatljivi. Cilj nam je, uz ostalo, naučiti učenike osnovama novinarstva. Predstavljanja snimamo i između njih odabiremo najzanimljivije, najpoticajnije i najuspjelije na početku sljedeće školske godine.
Nagradni natječaj ima tri dijela:
– U prvom dijelu pod nazivom „Slušaj tvrdnju pozorno, odgovori s: – točno ili netočno!” svaka ekipa dobiva po dvije tvrdnje i treba odgovoriti jesu li one točne li ne.
– U drugom dijelu pod nazivom „Tri netočnosti tražimo i ispravljamo!” svaka ekipa dobiva po jednu Biblijsku zgodu u kojoj traži i, kad ih pronađe, ispravlja tri netočnosti. Biblijske zgode vezane su uz evanđelja proteklih nekoliko nedjelja (dvije ili tri – prema dogovoru i krugu natjecanja).
– Treći dio nazvali smo „Odgovore znamo – asocijaciju otkrivamo!”. Postavljamo tri pitanja, a točni odgovori na ta tri pitanja asociraju male natjecatelje na konačno rješenje. Svaka ekipa dobiva po jednu asocijaciju.
Nagradni natječaj „Pametna pitanja za pametne glave” u ovom obliku igramo već sedamnaesti put (od 2002. godine). Veseli nas što se svake godine u natjecanje uključuju nove škole. Ponosni smo jer smo prekoračili i granice Lijepe naše. Naime, u natječaj nam se već nekoliko godina uključuje osnovna škola Petra Barbarića iz Katoličkog školskog centra u Travniku u susjednoj nam Bosni i Hercegovini.

Urednica redakcije:
Snježana Kirinić Grubić
Suradnica: Sonja Tomić

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja