Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Josip Đurin - Temelj jedinstva je zapovijed ljubavi

/ hkr

DNEVNA ČITANJA:

Dj 7,55-60

Ps 97,1-2b.6-7c.9

Otk 22,12-14.16-17.20

Iv 17,20-26

 

Iz evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i pomoli se: »Oče sveti, ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao. I slavu koju si ti dao meni ja dadoh njima: da budu jedno kao što smo mi jedno – ja u njima i ti u meni, da tako budu savršeno jedno da svijet upozna da si me ti poslao i ljubio njih kao što si mene ljubio. Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom: da gledaju moju slavu, slavu koju si mi dao jer si me ljubio prije postanka svijeta. Oče pravedni, svijet te nije upoznao, ja te upoznah; a i ovi upoznaše da si me ti poslao. I njima sam očitovao tvoje ime, i još ću očitovati, da ljubav kojom si ti mene ljubio bude u njima – i ja u njima.« Riječ Gospodnja.

 

Dragi slušatelji, hvaljen Isus i Marija!

Današnja nam riječ naviješta novo vrijeme, vrijeme Crkve. Nije Isus uzašašćem napustio svoju Crkvu, on je na drugi, božanski način uvijek u njoj prisutan, a u nebu pred Ocem trajno moli za nju, da joj Otac pošalje Duha Svetoga, kako bi mogla ispuniti svoju zadaću, izvršiti svoje poslanje dano joj od Njega. Evanđelje nas prenosi u nebeski hram, gdje Uskrsnuli moli za svoju Crkvu, da izvrši svoje poslanje na zemlji. On je tu molitvu započeo već ovdje na zemlji, a sada ju nastavlja u nebesima pred Ocem. On posebno moli za jedinstvo svih svojih vjernika u svojoj Crkvi, jer to jedinstvo predstavlja najautentičnije svjedočanstvo za njega pred svijetom. A nejedinstvo je sa svoje strane najveća sablazan svijetu i najveća zapreka dolasku kraljevstva Božjega. Temelj Isusovu zahtjevu za jedinstvo svih njegovih vjernika jest njegova nova zapovijed, zapovijed ljubavi. I kao što je rekao da će ljubav biti znak prepoznavanja njegovih vjernika u svijetu, tako kaže da će i jedinstvo njegovih vjernika biti svjedočanstvo za njega i znak pripadnosti svih Kristu.

Jedinstvo Kristovih vjernika mora se očitovati prije svega u svakoj kršćanskoj obitelji, svakoj kršćanskoj kući. Članovi obitelji povezani su i prirodnim vezama braka, očinstva i materinstva, sinovstva, bratstva i sestrinstva. Ali su još više povezani nadnaravnim vezama svetih sakramenata: krštenjem kojim su svi uključeni u veliku obitelj Crkve, euharistijom koja hrani njihovo jedinstvo i ljubav. Isus je upravo za to molio Oca u svojoj Velikosvećeničkoj molitvi prije svoga odlaska. Molio je za živu i djelotvornu ljubav u srcima apostola i svih koji budu slušali njegovu riječ, koji budu kršteni u njegovo ime. On želi da cijela njegova Crkva gori snagom Duha Svetoga. Isus želi da svi osjetimo čudesnu snagu ljubavi i jedinstva u Duhu Svetomu, ljubav kojom se ljube On i njegov i naš Otac Nebeski. Ljubav je to koja sve čini novo, koja ljubi i svoje neprijatelje.

Isus moli u svoga Oca božansku ljubav i božansku snagu za one koje mu je Otac povjerio. To smo svi mi. Želi da živimo tako da jednoga dana gledamo njegovu slavu. Žarko moli za svoju Crkvu, ovu putujuću, pa i onu trpeću, da svi njezini članovi budu jedno s Ocem i s njim kao što su On i Otac jedno u ljubavi – u Duhu Svetomu. Tko tako živi, tko prosvijetljen Duhom Svetim u svakom bratu i sestri prepoznaje svoga Gospodina, i tko se s ljubavlju odnosi prema svakom bratu čovjeku, taj uživa mir u svome srcu. To je mir koji se temelji na osobi Isusa Krista, na vjeri u Njega, na nasljedovanju njegove ljubavi. A to je govor plodova Kristova križa, govor njegove ljubavi.

Jedino što ćemo donijeti pred Gospodina u svoj posljednji dan jest ljubav, ljubav koja je naše bližnje dovela bliže Bogu, koja je bila kadra činiti da svi budemo jedno. Otvorimo svoja srca Kristu Gospodinu da se plodovi njegove molitve mogu očitovati na nama što iščekujemo snagu Duha kojom postajemo svjedoci božanske ljubavi. Budimo istinski jedno s Kristom, naviještajmo Evanđelje snagom koju nam On daje, budimo dionici i djelitelji njegove slave u svijetu, da bismo je jednom mogli baštiniti i u vječnosti.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja