Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Josip Đurin - Odabrati Isusa u slobodi

/ hkr

DNEVNA ČITANJA:

Dj 17, 15. 22 — 18, 1

Ps 148, 1-2. 11-14

Iv 16, 12-15

 

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojini učenicima: »Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on — Duh Istine — upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i — navješćivat će vama.« Riječ Gospodnja.

 

Dragi slušatelji, hvaljen Isus i Marija!

Istina je jedna od najuzvišenijih vrjednota. Iako se često o istini govori na jednostavan način, uspoređujući ju s neistinom, ona nam otkriva jedan vrlo duboki svijet smisla postojanja i upućuje nas na razmišljanje o ozbiljnosti ovoga života i uzvišenosti vječnoga. Istina je najdublje spoznanje Boga kao milosrdnog Oca koji nas neizmjerno ljubi i koji je iz te silne ljubavi poslao na Zemlju svoga Sina Jedinorođenca da nas otkupi od grijeha. Razumjeti razloge zašto to Bog čini znači ući barem donekle u dubinu Božje Istine. To otajstvo – zašto je to tako učinio – nikada čovjeku neće biti dovoljno razumljivo i u tom smislu nikada neće prodrijeti u Božju Istinu. Isus u današnjem odlomku napominje svojim učenicima da im nije sve rekao, da im ima još mnogo kazati, ali da sada ne mogu nositi. Te riječi se odnose i na nas današnje vjernike i učenike Kristove, odnose se na svakog čovjeka. Svakome od nas Isus govori upravo onoliko koliko trenutno u svojoj životnoj situaciju možemo čuti, prihvatiti i živjeti.

Današnji svijet ima čudesna sredstva međusobnih komunikacija, ali i manipulacija s istinom i ljudskom iskrenošću. Gledamo televiziju, slušamo radio, čitamo novine, sve je uvjerljivo s ciljem da nas pridobije za ono svoje. No kome vjerovati? Koju istinu prihvaćam u svojem životu? Da li onu koja dolazi od Boga ili onu koju smo si mi sami stvorili i koja nam odgovara i koja od nas ne traži neki napor, žrtvu i odricanje. Svaki dan nam Isus daje nove upute da u svijetu u kojem živimo prepoznamo i slijedimo pravu Istinu. I nama šalje Duha Istine koji će nas upućivati u svu istinu. Koja je to istina u koju nas Duh Sveti želi uputiti? To su istine naše vjere. Glavne istine naše katoličke vjere su: Samo je jedan Bog, a tri su božanske osobe: Bog, Sin i Duh Sveti. Bog je sve stvorio, sve uzdržava i upravlja. Duša je čovječja besmrtna. Sin je Božji postao čovjekom i otkupio nas svojom smrću na križu. Milost je Božja potrebna za spasenje. Bog će dobro nagraditi vječnom nagradom, a zlo kazniti vječnom kaznom. Bilo bi dobro vidjeti koliko nas vjernika zna te istine naše vjere.

Za nas vjernike veliko značenje, kada govorimo o istini imaju i Isusove riječi: „Ja sam Put, Istina i Život“, jer se samo preko njega postiže spasenje. Krist nas je tako otkupio svojom krvlju, vratio nam prvotnu milost, onu koja je bila izgubljena po grijehu praroditelja, ali još i više, on nas uvodi u otajstvo vječnog života s Bogom. To nam je ponuđeno, a na nama je hoćemo li prihvatiti. Naime, Bog svakom čovjeku daje slobodu da ga slijedi ili da ga odbaci. Ne želi nas prisiljavati da ga ljubimo, nego želi da slobodno i svim srcem prihvatimo Njegovu ponudu spasenja i Njegovu Istinu. Razumjeti to otajstvo i životno ga prihvatiti znači doista razumjeti da je jedini put do Boga preko Isusa i da se u tome sastoji i Život i Istina. A ta nas istina oslobađa i čini sposobnima predati se tolikoj Božjoj ljubavi.

Molimo Duha istine da nas vodi do punine spoznaje i da nam omogući postupno sve ono što će nam u određenim okolnostima i sredinama pomoći da prepoznamo znakove vremena i tako proslavimo Boga svojim životom.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja