Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 07:45 vlč. Josip Đurin: Čovjek je najveći kad je milosrdan

/ sd

ČITANJA:

1Iv 2,29-3,6

Ps 98

Iv1,29-34

Tekst evanđelja:

Sutradan Ivan ugleda Isusa gdje dolazi k njemu pa reče: “Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta!” To je onaj o kojem rekoh: Za mnom dolazi čovjek koji je preda mnom jer bijaše prije mene!” “Ja ga nisam poznavao, ali baš zato dođoh i krstim vodom da se on očituje Izraelu.”

I posvjedoči Ivan: “Promatrao sam Duha gdje s neba silazi kao golub i ostaje na njemu. Njega ja nisam poznavao, ali onaj koji me posla vodom krstiti reče mi: ‘Na koga vidiš da Duh silazi i ostaje na njemu, to je onaj koji krsti Duhom Svetim.’ I ja sam to vidio i svjedočim: on je Sin Božji.”

Riječ Božju tumači vlč. Josip Đurin:

Dragi slušatelji, hvaljen Isus i Marija!

Kršćanin se raduje kad se njegove svetinje poštuju i u javnosti, kad javno može reći što on to zapravo vjeruje, od čega i za što živi. No, to nije presudno. Najvažnije je da malo bolje upoznamo Isusa Krista čiji smo rođendan nedavno proslavili. Isusa se ne može poznavati kako poznajemo druge ljude. On nadilazi našu moć razumijevanja, jer je kao Božji Sin urođen u tajnu Božju. A tko bi Boga mogao shvatiti? Vjernik se trudi sve bolje upoznavati Isusa, da bi ga više zavolio, prema poznatom načelu: „Ništa se ne može voljeti ako se prije ne upozna“. To čini zapravo cijeloga života. A tko pravo upozna Isusa, taj ne ostaje hladan. Što nas to kod Isusa tako privlači?

Ponajprije kod Isusa se posve podudaraju nauk koji govori i život kojim živi. Oni su u savršenom skladu. A svi smo mi svjesni kako je teško uvijek biti dosljedan. Isusu je konkretan čovjek uvijek važniji nego propis, zakon ili ustanova. Možda je najljepša Isusova vrlina njegovo milosrđe. Ljudi se ponekad boje biti milosrdni, boje se da će zbog toga ispasti smiješni i slabi. Tako mnogi shvaćaju tu vrlinu, i ne znajući da je čovjek najveći kad je milosrdan, kad zna oprostiti, kad zna sebi i drugima dati novu šansu.

Slušamo u evanđelju kako Isus navraća do Ivana. Ivan ga prepoznaje već izdaleka i govori prisutnima. – Evo nam dolazi Jaganjac Božji koji odnosi grijeh svijeta. Već sam vam govorio da dolazi iza mene, jači je od mene, on je bio i prije mene. Nad njim sam vidio Duha Svetoga i ja svjedočim za njega: on je Sin Božji!

Ivan Krstitelj jedan je od najvećih Kristovih svjedoka. Ivan govori o cilju i smislu Kristova dolaska. Naviješta ga kao Mesiju Spasitelja i Otkupitelja. On je onaj Jaganjac koji će ponijeti sve grijehe na sebi te će za njih podnijeti i žrtvu. To je ono što je potrebno ovom narodu. On je Sin Božji, sam Bog koji oprašta ljudske grijehe, čisti ljudske duše. On je Božja perilica prljavih i zarđalih ljudskih duša od tereta grijeha i zla kojima su ispunjeni tokom ljudske povijesti.

Stvarnost Kristova dolaska na zemlju obilježena je osim božićnim i drugim liturgijskim vremenima. Kroz ta vremena predstavljen je Isus, ali i čovjek i njegov život, koji prate Isusov hod. Ta su vremena otajstvena, kao što će se mnogo toga otajstvenog događati na Isusu, isto tako će se događati i na nama tijekom našeg života. Tu je skrivena otajstvena istina o čovjeku. Zato se već na početku ove godine pripremimo da prepoznamo tu istinu na sebi, odnosno u sebi, jer čovjek nije ono što je na njemu, nego ono što je u njemu. Tako ćemo se prepoznati, na Isusu, da smo i mi Božji sinovi i kćeri, koji trebaju nositi i grijehe drugih. To je bit kršćanstva, da nismo samo za sebe nego i za druge oko sebe, da trebamo nositi grijehe i slabosti drugih. Strašna je Isusova poruka – Tko želi svoj život spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život, spasit će ga! Dopustimo Gospodinu da nas ispuni Božjom milošću, kako bismo mogli živjeti za druge, služiti drugima i spašavati druge. Valja nam umrijeti sebi da bismo živjeli Kristu, jer to je jedini put u Božju vječnost.

Vlč. Josip Đurin, župa sv. Fabijana i Sebastijana, Varaždin

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja