Budi dio naše mreže

SRIJEDA 20:00 Gostuje demograf doc. dr. sc. Sjepan Šterc

U emisiji "Živa veza" gostuje demograf doc. dr. sc. Sjepan Šterc.

/ hkr

Doc. dr. sc. Stjepan Šterc je viši znanstveni suradnik, predstojnik Odsjeka i voditelj Studija demografije i hrvatskog iseljeništva na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Rođen je godine 1953. u Desnoj MartinskojVesi, a osnovnu školu i I. gimnaziju završava u Zagrebu, kao i studij geografije 1979. godine. Za asistenta na Geografskom odsjeku PMF-a izabran je 1980. godine, magistrirao je 1987., a doktorirao 2012.

Od 1991. do 2003. godine  radio je u Vladi RH i Ministarstvu vanjskih poslova te bio pomoćnik ministra razvitka i obnove i obrane, sudionik je Domovinskog rata, pričuvni je časnik Hrvatske vojske s činom bojnika itd. Jedan je od osnivača Instituta Ivo Pilar, Hrvatskih studija i časopisa Društvena istraživanja i jedan od autora „Nacionalnog programa demografskog razvitka Republike Hrvatske”, „Zakona o otocima”, „Studije o razvitku područja posebne državne skrbi” te bio član Vijeća za demografski razvitak RH, član Savjeta za prostorni razvoj RH, član Predsjedničkog vijeća, član Povjerenstva za sukcesiju Vlade RH i svjedok u Hagu u obrani hrvatskih generala.

Objavio je 40-tak znanstvenih radova, 25 studija i elaborata i 49 stručnih radova. Sudjelovao je s izlaganjima na 39 znanstvenih skupova, održao 18 predavanja na seminarima i 85 javnih predavanja na tribinama i okruglim stolovima te objavio sveučilišna 2 udžbenika. Bio je mentor u 159 završnih radova i sudionik brojnih tv i radio emisija, intervjua i rasprava vezanih za geografski predmet interesa i općenito za istraživanja stanovništva i prostora.

Emisija “Živa veza” govori o iseljeništvu, hrvatskoj zajednici u tuđini i inozemnoj pastvi u kojoj se obrađuju i objavljuju osvrti i prilozi o Hrvatima izvan domovine i povratnicima.

Urednica emisije je prof. Tuga Tarle, hrvatska diplomatkinja, promotorica hrvatske kulture, osnivačica i prva voditeljica humanitarne udruge Zaklada DORA te književnica.

Ključne riječi:
Stjepan Šterc Tuga Tarle
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja