Budi dio naše mreže

PONEDJELJAK 21:00 Gostuje prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić

Emisija o iseljeništvu, hrvatskoj zajednici u tuđini i inozemnoj pastvi u kojoj se obrađuju i objavljuju osvrti i prilozi o Hrvatima izvan domovine i povratnicima. Urednica je prof. Tuga Tarle, hrvatska diplomatkinja, promotorica hrvatske kulture, osnivačica i prva voditeljica humanitarne udruge Zaklada DORA te književnica.

/ mk

Gost emisije je prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju na Institutu Ruđer Bošković, Zagreb i redoviti profesor u trajnom zvanju na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Rođen je 1954. u Zagrebu. Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je i magistrirao i doktorirao iz područja nuklearne magnetske rezonancije(NMR). Na Institutu Ruđer Bošković radio od 1979. do 2019. Godine 2003. osnovao na IRB prvi Centar za NMR u RH. Od 1982. predaje na Sveučilištu u Zagrebu, Rijeci i Puli. Više od 7 godina radio je u inozemstvu – u SAD na Nacionalnim institutima za zdravlje (NIH) u Bethesdi kraj Washingtona i na klinici Mayo, na Indijskom institutu za znanost, u Bangaloreu, u Mađarskoj akademiji znanosti, u Budimpešti, na sveučilištima u Padovi, Grazu, Linzu i Ljubljani. Objavio je 180 znanstvenih radova s 2300 citata.

 

Vodio je domaće i međunarodne projekte -trenutačno je na EU projektu Centar znanstvene izvrsnosti za BioProspecting mora (BioProCro) i projektu Ulaganje u znanost i inovacije, EU fonda za regionalni razvoj. Pročelnik je Matičnog odbora za kemiju i član Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost. Preko trideset godina aktivan u civilnom društvu kao član mnogih stručnih i kulturno-humanitarnih udruga.

Ključne riječi:
Tuga Tarle Živa veza
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja