Budi dio naše mreže

PONEDJELJAK 21:00 Gostuje Vlatka Vukelić

Emisija o iseljeništvu, hrvatskoj zajednici u tuđini i inozemnoj pastvi u kojoj se obrađuju i objavljuju osvrti i prilozi o Hrvatima izvan domovine i povratnicima. Urednica je prof. Tuga Tarle, hrvatska diplomatkinja, promotorica hrvatske kulture, osnivačica i prva voditeljica humanitarne udruge Zaklada DORA te književnica.

/ mk

Gošća emisije je Vlatka Vukelić (rođ. Bručić) rođena je u Sisku 1979. godine. Maturirala je 1997. na sisačkoj Gimnaziji. Nakon četverogodišnjeg studija Povijesti i Kroatologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu te obrane diplomske radnje s temom Krupna gospodarstva u Istri u antičko doba diplomirala je (znanstveni i nastavni smjer). Nakon stjecanja diplome radila je kao kustosica u Gradskom muzeju u Sisku. Od 1. srpnja 2004. zaposlena je kao znanstvena novakinja na Odjelu za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Poslijediplomski doktorski studij upisala je 2006. godine na Odjelu za povijest Hrvatskih studija, na kojem je 20. prosinca 2011. godine, obranila doktorsku disertaciju pod naslovom Povijest sustavnih arheoloških istraživanja u Sisku od 16. stoljeća do 1941. godine. Početkom 2012. godine unaprijeđena je u zvanje više asistentice.

Na početku karijere zanimaju je kolegiji koji obrađuju hrvatsku i svjetsku staru povijest, no obrađuje i druga razdoblja, vežući se za projektne ili znanstvene aktualnosti. Od 2017. godine intenzivno se posvećuje i obrađivanju znanstveno-istraživačkih tema suvremene hrvatske historiografije – događaji i organizacija hrvatskog društva u razdoblju Prvoga svjetskoga rata, humanitarne katastrofe i socijalna ugroza u međuratnom razdoblju te šire društvene i političke okolnosti tijekom Drugog svjetskoga rata. Od 2019. aktivno se uključuje u procese istraživanja i senzibilizacije javnosti o posljedicama Domovinskoga rata, poglavito s obzirom na dječje žrtve. Snažan znanstveni interes javio se i za istraživanje komunističkih zločina na području RH. Slijedeći preporuke Hrvatskog sabora obuhvaćene „Deklaracijom o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.“, kao i „Rezoluciju o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe“, dr. Vukelić svojim najnovijim znanstveno-istraživačkim djelovanjem ukazuje na ispunjenje preuzetih obveza spram društva, države i budućnosti struke. Od 2022. izvanredna je profesorica te voditeljica Znanstvenog zavoda Fakulteta hrvatskih studija.

Ključne riječi:
iseljeništvo Tuga Tarle Živa veza
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja