Budi dio naše mreže

PETAK 8:10 Halo, velečasni?

Plaća li se blagoslov? Smiju li vjernici za vrijeme "Očenaša" raširiti ruke? Kako se nositi sa strahovima? Koje su pobožnosti najučinkovitije? Smiju li rastavljeni na pričest? Zašto Crkva ne daje "popust" na moral? Vrijedi li blagoslov preko televizije i radija? Kako postiti? Kada svećenik smije uskratiti odrješenje? Kako izmoliti potpuni oprost? Koliko "koštaju" mise i sakramenti? Što više vrijedi – pričest na ruku, na usta ili na koljena? Zašto štujemo relikvije svetaca? Niz je pitanja iz vjerničke prakse s kojima se susreću slušatelji HKR-a. Na njih petkom u 08:10, u emisiji "Halo, velečasni?", odgovaraju svećenici s dugogodišnjim pastoralnim iskustvom.

/ hkr

Smisao HKR-a ostvaruje se u kontaktu sa slušateljima. Osim informiranja, tu smo i kako bismo ih poučili, proširili znanje, utješili, ohrabrili i u svakom trenutku dali do znanja da ih čujemo, te svojim emisijama pratimo njihove životne situacije. Zbog toga je i prethodnih sezona bilo rubrika u kojima smo odgovarali na njihova pitanja, poput “Svećenik na liniji” 2008. godine, da bismo od 2018. godine uveli novu emisiju “Halo, velečasni?” U njoj se bavimo vjerskim nedoumicama iz sakramentalne i pastoralne prakse, iz moralnog i odgojnog područja, vjerskih tema, duhovnog rasta i sazrijevanja.

Emisija se temelji na SMS upitima slušatelja na broj 099 460 99 88. Taj je model odabran kako bi se, osobito u osjetljivim situacijama, omogućila i anonimnost slušatelja, te ih se ohrabrilo da ništa ne potiskuju. U zahtjevnijim situacijama slušatelji pošalju i elektroničku poštu, a neki stariji napišu i pismo, ponekad i o svojim nerijetko teškim i bolnim životnim situacijama, tražeći u emisiji put prema Istini, utjehu i ohrabrenje.

U prve dvije sezone u emisiji su sudjelovali vlč. Robert Šreter, župnik župe sv. Mirka iz Šestina i mons. Zlatko Koren, tadašnji župnik župe sv. Blaža iz Zagreba. Nakon njih, sv. Antun nam je poslao dvojicu novih suradnika, vlč. Antuna Sentea, župnika župe sv. Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela i fra Roka Bedalova, župnika župe sv. Antuna Padovanskog sa Svetog Duha u Zagrebu. Od jeseni 2022. u emisiju ulaze dva nova župnika, prokušana pastoralca – vlč. Ljubo Vuković, župnik župe sv. Nikole Tavelića sa Kustošije i vlč. Damir Ocvirk, župnik župe sv. Josipa sa Trešnjevke u Zagrebu.

Propuštene emisije poslušajte ovdje:

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja