Budi dio naše mreže

PONEDJELJAK 21:00 Gostuje Rosiana de Graca Mandic

Emisija o iseljeništvu, hrvatskoj zajednici u tuđini i inozemnoj pastvi u kojoj se obrađuju i objavljuju osvrti i prilozi o Hrvatima izvan domovine i povratnicima. Urednica je prof. Tuga Tarle, hrvatska diplomatkinja, promotorica hrvatske kulture, osnivačica i prva voditeljica humanitarne udruge Zaklada DORA te književnica.

/ hkr

Gošća emisije je Rosiana de Graca Mandic. Rosa je rođena u Mozambiku 1989. godine. Portugalskih je korijena. Kao dijete s obitelji seli u Južnu Afriku. U dobi od dvije godine ostaje bez oca, a majka se preudaje za Južnoafrikanca. Od tada živi kod bake, a nakon bakine smrti 2001., u dobi od jedanaest godina, počinje živjeti s majkom i očuhom i polubraćom. Nakon završene škole, zahvaljujući svome polubratu koji se trudio da joj nađe posao i sigurnost, zapošljava se kao stručnjak na poslovima zaštite na radu u jednoj stranoj kompaniji gdje upoznaje svoga budućeg supruga Hrvata. Tu nastavlja zajedno sa suprugom raditi na istim poslovima zaštite na radu. Nakon rođenja prvoga sina obitelj je odlučila preseliti u Hrvatsku, u mirniji i sigurniji društveni okoliš radi odgoja i obrazovanja djece. Tako se zatekla daleko od svoga doma, obitelji i prijatelja iz djetinjstva i mladosti.

Hrvatsku je prvi put posjetila 2016. godine kad se našla u čudu vidjevši da je to etnički prilično jednoobrazna sredina. Srela je tek nekoliko Južnoafrikanaca pa je taj posjet doživjela kao nesvakidašnje iskustvo. Godine 2019. doselila je u Zagreb s obitelji za stalno. U braku sa suprugom Rosiana je rodila troje djece. Trenutačno čeka odobrenje stalnog boravka u Hrvatskoj. S obzirom na to da se više godina bavila fotografijom te je prepoznata kao nadaren i predan fotograf nada se da će joj to biti jedno od budućih zanimanja u Hrvatskoj kojemu će posvetiti dio svoga slobodnog vremena.

Ključne riječi:
Tuga Tarle
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja