Budi dio naše mreže

ČETVRTAK 21:30 Gregoriana - jedinstvena emisija na hrvatskom jeziku

Emisija Gregoriana jedinstvena je emisija uopće u eteru na hrvatskom jeziku koja je usko posvećena samo gregorijanskom koralu (pjevanju) kao najautentičnijem i najizvornijem liturgijskom pjevanju Zapadne (Rimske) Crkve, pjevanju dakle kojemu u svakoj liturgijskoj prigodi pripada prvo mjesto kako je istaknuo i II. Vatikanski sabor u konstituciji Sacrosantum concilium. Emisija nas vodi kroz crkvenu godinu uz napjeve snimane najvećim dijelom u monaškim zajednicama koje to pjevanje ne samo lijepo njeguju i izvode već i svakodnevno žive to molitveno pjevanje. Emisija bogata raznolikim napjevima uvijek je popraćena prigodnim kraćim tumačenjima ili uvodnim tekstovima o gregorijanskom pjevanju, ali na prvom mjestu kroz emisiju urednik želi postići molitveno slušanje i jedinstvenu glazbenu meditaciju te uzvišenu molitvenu atmosferu (meditaciju) gregorijanskog korala.

/ hkr

Urednik i voditelj emisije je maestro Josip degl’ Ivellio, dugogodišnji suradnik HKR-a , dirigent, zborovođa, skladatelj, pisac monografija, studija i knjiga o crkvenoj i drugoj glazbi, umjetnički voditelj i dirigent na 28 CD izdanja posebno crkvenih skladatelja (A. Vidaković. K. Kolb, B. Duda, K. Odak, F. Dugan. J. Stahuljak, S. Sente, E. Cossetto, B. Sokol itd.) višestruko nagrađivan zlatnim medaljama i diplomama te grand prix-ima na međunarodnim natjecanjima kao i strukovnim nagradama; dobitnik najvišeg državnog odlikovanja na području kulture i umjetnosti Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

U zadnje vrijeme na HKR priprema svakodnevne klasične deset minutne glazbene priloge za termine u 06:00, 12:00 i 15:00 sati.

Propuštene emisije poslušajte ovdje:

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja