Budi dio naše mreže

UTORAK 21:00 "Osmišljena starost" uz osmu katehezu – Stopama velikana do svetosti u starosti

U utorak 4. svibnja 2021. godine u 21 sat poslušajte emisiju »Osmišljena starost« priređenu temeljem osme kateheze istoimenog katehetskom materijala u kojoj se preporučuje koračanje stopama duhovnih velikana na putu svetosti u svakoj životnoj dobi, a osobito starijoj kada se može brže napredovati. Navodi se primjer sv. Alberta Velikog koji je bio obdaren izvanrednim intelektualnim sposobnostima, ali ih je pred kraj života izgubio.

/ dt

Tekst »Stopama velikana« ističe kako je starost vrijeme posvećivanja koje treba dobro iskoristiti za pročistiti svoje misli, želje, riječi i djela ne mireći se sa stavom da se stariji čovjek ne može mijenjati.

Fra Darko Tepert tumači biblijski navod koji donosi opći poziv na svetost naglašavajući kako vjernik treba nastojati oko osobne svetosti trudeći se ispunjavati Božje zapovijedi, a ponajviše oko ljubavi spram Boga i ljudi, ali istodobno mora biti svjestan da svojim silama ne može postići puno savršenstvo već mu je potrebna Božja milost.

Navod iz dokumenta Papinskog vijeća za laike donosi kako se, više nego ikada prije, starije osobe trebaju osjećati pozvanima ravnati se prema očaravajućim obzorima kršćanske svetosti pazeći da ih u nastojanjima ne spriječi gušenja zanosa, gubitak energije, ravnodušnost i umor.

U kontekstu Marijinog svibnja sadržaje upotpunjuje svjedočanstvo starijeg gospodina koji nije odustao nakon što se suočio s protivštinama kada je počeo javno svjedočiti svoju vjeru i pobožnost Mariji.

Urednik i voditelj: Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja