Budi dio naše mreže

Ustrajmo do kraja u vjeri u Krista

Sveti Toma apostol nije vjerovao dok nije vidio uskrslog Isusa, a mi ga nismo vidjeli, a vjerujemo. Stoga nas Isus naziva blaženima - „Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju“! Riječ Božju tumači vlč. Kristijan Zeba.

/ sd

ČITANJA:

vl.: Ef 2,19-22;

Ps 117,1-2;

Iv 20,24-29

 

Tekst evanđelja:

Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kada dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.« I nakon osam dana njegovi učenici bijahu opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!«

 

Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!«

Danas je blagdan sv. Tome apostola. Prva misao koja nam se nameće kada čujemo njegovo ime jest riječ NEVJERNI. Isus nakon slavnog Uskrsnuća i pobjede smrti ukazuje se apostolima. U tom trenutku Toma nije nazočan. Učenici mu po dolasku prenose iskustvo susreta s Isusom. Njegova reakcija je vrlo realna i nimalo neuobičajena. Nije im povjerovao o Isusovom dolasku kada je Isus mrtav. Toma ne želi vjerovati dok ne vidi na Isusovim rukama i nogama biljege čavala. Njegova reakcija, ljudska je svakodnevica. Ponekad olako povjerujemo ili pak suprotno, ne dozvoljavamo prostora da su mnoge stvari moguće, čak i kada se naše mišljenje kosi sa mogućim. Nakon osam dana, Isus se ponovno pojavi među apostolima. Ovoga puta i Toma je bio nazočan. Vidje svojim očima i povjerova!

Dragi slušatelji, Toma dok nije vidio uskrslog Isusa nije vjerovao, a mi ga nismo vidjeli, a vjerujemo. Stoga nas Isus naziva blaženima – „Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju“! Ustrajmo u svojoj vjeri u Krista Uskrslog do kraja, bez obzira na sve naše životne kušnje i nevjerice. Zajedno uputimo molitvu sv. Tomi: Sveti Toma apostole – Ti si riječju, životom i mučeničkom smrću dao svjedočanstvo za Gospodina našega Isusa Krista. Pomozi nam svojim zagovorom da ga s tobom zajedno uvijek priznajemo Bogom i Gospodinom, da svoju vjeru dijelima i životom svjedočimo te tako dademo svoj doprinos u širenju Kristova kraljevstva po kojemu nas on vodi pravoj punini života i potpunoj radosti koja je u nama zalog vječnog života. Amen!

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja