Budi dio naše mreže

Svjedočanstvo – bit i smisao kršćanstva

Svjedočanstvo proizlazi iz ljubavi i zajedništva koje Bog nosi u sebi. Zapravo ljubav potiče da svjedočimo za onoga koga ljubimo, a prava ljubav se svjedoči kroz žrtvu. Riječ Božju tumači vlč. Krunoslav Karas.

/ sd

ČITANJA:

Dj 16,11-15;

Ps 149,1-6a.9b;

Iv 15,26 – 16,4a

 

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Kada dođe Branitelj koga ću vam ja poslati od Oca — Duh Istine koji od Oca izlazi — on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom. To sam vam govorio da se ne sablaznite. Izopćavat će vas iz sinagoga. Štoviše, dolazi čas kad će svaki koji vas ubije misliti da služi Bogu. A to će činiti jer ne upoznaše ni Oca ni mene. Govorio sam vam ovo da se, kada dođe vrijeme, sjetite da sam vam rekao.«

 

Bit i smisao kršćanstva je svjedočanstvo. Isus je onaj koji svjedoči za Oca koji ga šalje, kako čitamo u Evanđelju po Ivanu: „djela koja činim svjedoče za mene da me poslao Otac“. Otac svjedoči za Isusa, kako piše sv. Luka, na njegovu krštenju: „Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina!“; kod preobraženja na gori Taboru: „Ovo je Sin moj, Izabranik! Njega slušajte!“ Nadalje Duh Sveti je onaj koji svjedoči za Oca i Sina, kako nam govori današnji odlomak iz Evanđelja po Ivanu: „Kada dođe Branitelj, koga ću vam ja poslati od Oca — Duh Istine koji od Oca izlazi — on će svjedočiti za mene.

Svjedočanstvo proizlazi iz ljubavi i zajedništva koje Bog nosi u sebi. Zapravo ljubav potiče da svjedočimo za onoga koga ljubimo. To možemo vidjeti i iz ljudske svakodnevice: kada su djevojka i mladić zaljubljeni oni se javno drže za ruke i svoju ljubav žele javno istaknuti. Roditelji, bake i djedovi rado pokazuju slike svoje djece i unučadi ili darove koje su od njih primili. Čovjek kroz te male geste želi svjedočiti svoju ljubav prema svojim milima. Zato Isus svojim učenicima, u današnjem odlomku evanđelja govori: „i vi ćete svjedočiti, jer ste od početka sa mnom.“ Jer su od početka s njim, oni s Isusom dijele zajedništvo u ljubavi i kao dionici ljubavi postaju vjerodostojni svjedoci. On im šalje svoga Duha Branitelja, kao izraz svoje ljubavi i kako bi to zajedništvo bilo još potpunije.

Riječi koje Isus nadalje upućuje svojim učenicima izražavaju prirodu ljubavi, a on je u tome da se prava ljubav svjedoči kroz žrtvu: „Izopćavat će vas iz sinagoga. Štoviše, dolazi čas kad će svaki koji vas ubije misliti da služi Bogu. Nije uzalud ona narodna izreka: „u muci se poznaju junaci.“

Na svjedočanstvo ljubavi za Isusa Krista pozvani su kršćani svih vremena. Riječi koje Isus govori svojim učenicima u današnjem odlomku evanđelje zapravo se najviše ispunjavaju danas. Prof. Massimo Introvigne, predstavnik Organizacije za europsku suradnju i sigurnost za diskriminaciju protiv kršćana, rekao je kako je čudno kada se govori o mučeništvu da mnogi misle da je ono bilo odlika Rimskoga carstva. S povijesnog motrišta mučenici pripadaju našem dobu. Prema statističkim podacima stručnjaka za statistiku, sociologa religije Davida V. Barretta, od Isusove je smrti do danas oko sedamdeset milijuna kršćana umrlo mučeničkom smrću, od toga je 45 milijuna, više od polovice, podnijelo mučeništvo u naše doba, odnosno u dvadesetom i na početku dvadeset i prvog stoljeća. Nažalost u prilog tome svjedoče i ovogodišnji uskršnji mučenici iz Šri Lanke, njih dvije stotine.

Gospodin i danas svakoga od nas poziva na svjedočanstvo. Naše svjedočanstvo proizlazi iz ljubavi, a ljubav iz vremena koje provodimo s njim. Kako i sam kaže: „jer ste od početka sa mnom.“ Vrijeme koje provodimo s Isusom u molitvi, sakramentima, djelima pokore i darvanja drugima čini nas vjerodostojnim svjedocima. Kod onih koji su vjerodostojni nema mjesta strahu pred žrtvom, jer ona ionako prije ili kasnije mora doći kako bi se očitovala ljubav koju nosimo u srcima.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja