Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 07:45 Fra Serđo Ćavar: "Svi su kršćani pozvani na svetost"

Na svetkovinu Svih svetih ujedinjene su nebeska i zemaljska Crkva. U središtu ove svetkovine nije smrt nego život. Sveci ne stoje između Boga i nas kao zapreka za naš odnos prema Bogu, nego kao ohrabrenje.

/ sd

ČITANJA:

Otk 7,2-4.9-14;

Ps 24,1-6; 1Iv 3,1-3;

Mt 5,1-12a

 

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Isus, ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati:

»Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!

Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!

Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!

Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!

Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!

Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!

Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas!

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!«

 

Riječ Božju tumači fra Serđo Ćavar:

Slavimo danas grad. Neobičan grad. Nije to neka ovosvjetska metropola. Riječ je o nebeskom Jeruzalemu. U njemu su okupljeni svi sveti koji stoje pred Božjim licem i daju mu slavu. Čvrsto se nadamo da su negdje među njima i naši dragi i mili pokojni kojih se također ovih dana sjećamo i za koje molimo. Danas stoje ujedinjene nebeska i zemaljska Crkva, vojska svetih u nebu i mi putnici kroz ovu zemaljsku dolinu. Danas Crkva na putu života slavi onu Crkvu koja se nalazi u trijumfu. U središtu ove svetkovine nije smrt nego život. Sveci ne stoje između Boga i nas kao zapreka za naš odnos prema Bogu, nego kao ohrabrenje. Oni su uzori za uspio život.

Riječ je o onom beskrajnom mnoštvu običnih ljudi, mnoštvu koje nam svjedoči da svetost ne znači nenormalnost, besprijekornost, nego znači puninu ljudskosti. Stoga su na svetost pozvani svi kršćani, svih razdoblja i svih životnih okolnosti. Kao što je lijepo rekao papa Benedikt XVI., da bi mogli biti sveti, nije potrebno činiti izvanredne pothvate i djela niti posjedovati posebne karizme, već jednostavno služiti Kristu, slušati ga i slijediti bez obeshrabrenja u teškim trenucima. Samo s njegovom pomoći možemo postati svetima.

Danas na svetkovinu Svih Svetih dobro si je posvijestiti kako je svaki od nas pozvan na svetost. Nije to privilegija odabranih. Svetost je obveza sviju, osobito nas krštenih. Je li ostalo još imalo traga bjeline na onoj našoj krsnoj haljinici koja simbolizira dar svetosti? Stvoreni smo za svetost. Stvoreni smo za nebo. Jer Bog ne prestaje pozivati da pođemo za njim, bez obzira na zanimanje i godine.

Isus nam u evanđelju opisuje duh Božjeg Kraljevstva. Opisuje kako Bog gleda na čovjeka. Mi zovemo “blaženima“ one koji su u životu imali puno sreće ili one koji su uvijek hodali laganim putem, koji su dobro zaradili, uspjeli, no Isus to vidi potpuno drukčije. Blaženi su oni koji su siromašni, gladni, milosrdni, čistoga srca. Blaženstva su program svetosti. To ne znači da trebamo gladovati i žeđati, biti siromašni i uplakani…, ali znači da naš Bog jest gladan, žedan, napušten, siromašan i uplakan. U svakoj osobi koja proživljava takve trenutke pozvan sam vidjeti sliku Božju i prepoznati dijete Božje, svoga brata i sestru. Onda njihovi problemi postaju moji i prihvaćam duh blaženstva te postajem graditelj Kraljevstva Božjeg ovdje na zemlji i dio zajedništva svetih. Blaženstva su za one koji su skormni i otvorena srca. Ali to nije lako. Mi većinom vjerujemo da ćemo biti blaženi i sretni, ako po mogućnosti imamo puno uspjeha, priznanja, posjeda, ako smo u očima drugih netko.

Dočim se žalosnome otvori obzor utjehe žalost se umanjuje. Žalost je najgora kada je sama, bez utjehe. Blaženici su oni koji su ustrajali. Kaže jedna naša prelijepa pjesma: „Hodaj, nebo strpljive voli!“ To je poruka Svih svetih. Sveci su oni koji su hodili do kraja i nisu se umorili. Unatoč udaraca i boli. I tako su nam osvijetlili put. Sveci su svjetiljke postavljene uz putu koji vodi u nebo. Molimo njihov zagovor!

fra Serđo Ćavar

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja