Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNU U 7:30 Dr. Đurica Pardon: Sjetimo se svoga krštenja kada smo pozvani biti Isusovi učenici

/ sd

ČITANJA:

od dana: 1Sam 24,3-21;

Ps 57,2-4.6.11;

Mk 3,13-19

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Uziđe Isus na goru i pozove koje sam htjede. I dođoše k njemu. I ustanovi dvanaestoricu da budu s njime i da ih šalje propovijedati s vlašću da izgone đavle. Ustanovi dakle dvanaestoricu: Šimuna, kojemu nadjenu ime Petar, i Jakova Zebedejeva i Ivana, brata Jakovljeva, kojima nadjenu ime Boanerges, to jest Sinovi groma, i Andriju i Filipa i Bartolomeja i Mateja i Tomu i Jakova Alfejeva i Tadeja i Šimuna Kananajca i Judu Iškariotskoga, koji ga izda.

Riječ Božju tumači dr. Đurica Pardon:

Nakon uzbudljivih događaja što smo ih razmatrali tijekom druženja s Isusom i njegovom riječju u posljednjih nekoliko dana susrećemo ga danas u mirnijem okružju. Uspio se osloboditi gužve i mnoštva koji ga nisu prepoznali. Uzlazi na goru. Imenom poziva dvanaestoricu svojih učenika. On ih poziva imenom i oni dolaze k njemu.

Brda i planine su mjesta na kojima je Bog osobno govorio mnogima i priopćavao im svoju riječ. Abraham, Mojsije, Ilija, kao i učenici na brdu razgovaraju s Bogom lice u lice. Na brdu slušaju Božji govor i ondje primaju svoje poslanje.

Dvanaestorica, čija su imena nabrojena, nisu savršeni. Njihova povijest nije bez grijeha. Među njima je i izdajica. Ipak, njih je Isus izabrao da se s njime druže, da im objasni Božju poruku, da u njihova srca usadi svoju riječ i da im dade snagu tu riječ svjedočiti svima koji će povjerovati u njegovo ime.

U pripravi za Nedjelju Božje riječi sjetimo se i mi svoga krštenja. Na taj smo dan pozvani i mi biti Isusovi učenici. Pozvani smo slušati njegovu riječ. Pozvani smo s Isusom družiti se svaki dan i upoznavati ga u njegovim djelima, kroz njegova čudesa. Pozvani smo osobno se susretati s njime u njegovim propovijedima mnoštvu i u poukama koje je izgovorio svojim učenicima. I nama je Isus na našem krštenju podario zadaću propovijedati njegovu riječ svom stvorenju. U sakramentu potvrde nas je Duh Božji nadahnuo da možemo razumjeti pisma i zapalio u nama svoj oganj. Dao nam je moć naviještati Evanđelje, radosnu vijest. Mnogo toga što je Isus govorio i svjedočio zapisano je u Svetom pismu. Upoznajimo ga družeći se s tim izričajima vjere njegovih apostola i ucijepimo riječi Božje u svoj život i u svoj govor.

Danas uzmite svoju Bibliju i s poštovanjem je postavite na časno mjesto u svojemu domu. Stavite je na svoj obiteljski stol i pročitajte ovaj odjeljak evanđelja što smo ga danas slušali. Udubite se u njega i molite nad njim. Isus i vas zove na goru, zove vas k sebi, da budete s njime od danas svaki dan. Odlučite se čitati Božju riječ svaki dan barem pet minuta. Dopustite si neko vrijeme tišine i razmišljanja. Pronađite u svojoj župnoj zajednici vjernike koji bi rado zajedno s vama dijelili vrijeme u čitanju Božje riječi. Neka sveto Pismo postane dijelom vašega života, dijelom vašeg svakodnevnog druženja s Bogom. Živi Bog prisutan u svojoj riječi neka postane živa riječ u vašem tijelu.

Doc. dr. sc. Đurica Pardon,
voditelj hrvatskog katoličkog biblijskog djela, župnik u Punitovcima.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja