Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNU U 7:30 Dr. Đurica Pardon: Biblijske tekstove čitajmo i tumačimo ispravno

/ sd

ČITANJA:

1Sam 16,1-13;

Ps 89,20-22.27-28;

Mk 2,23-28

Tekst evanđelja:

Jedne je subote Isus prolazio kroz usjeve. Njegovi učenici počeše putem trgati klasje. A farizeji mu rekoše: »Gle! Zašto čine što subotom nije dopušteno?«

Isus im odgovori: »Zar nikad niste čitali što učini David kad ogladnje te se nađe u potrebi on i njegovi pratioci? Kako za velikog svećenika Ebjatara uđe u Dom Božji i pojede prinesene kruhove kojih ne smije jesti nitko osim svećenika; a on dade i svojim pratiocima?«

I govoraše im: »Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote. Tako, Sin Čovječji, gospodar je subote!«

Riječ Božju tumači dr. Đurica Pardon:

Učitelj je odgovoran za ponašanje svojih učenika. Radi toga u današnjem odlomku evanđelja Farizeji optužuju Isusa za ponašanje njegovih učenika: „Gle! Zašto čine što subotom nije dopušteno?“ Međutim ono što su činili Isusovi učenici bilo je u potpunom skladu sa odredbama Zakona: „Ako uđeš u vinograd svoga susjeda, slobodno ti je zobati grožđa do mile volje, ali u svoj sud ne smiješ stavljati. Ako uđeš u žito svoga susjeda, možeš kidati klasove rukom, ali ne smiješ prinositi srpa susjedovu žitu.“ Tako govori Ponovljeni Zakon 23,25-26. Ipak, nikada nije lako raspravljati s onima koji su „papskiji od Pape“ i koji postrožuju pravila ponašanja u situacijama u kojima to nije potrebno. Farizeji su optužili učenike da žanju žito, a oni su, jer bijahu gladni, samo otrgnuli pokoji klas da bi utažili glad.

Pravila ponašanja što su ih promicali Farizeji često su se osnivala na tumačenjima Zakona koja su znala biti i stroža negoli same odredbe Zakona. Farizeji su radije učili tumačenja, ali sam Zakon i njegove odredbe nisu znali, niti su posezali za knjigom Zakona da bi iz nje učili što je Bog stvarno rekao i radi čega je zakonsko pravilo doneseno.

Božja riječ zapisana je i prenesena nama da bismo je shvatili kao pouku za naš miran i sretan život. Bog nas ne ograničava u našim potrebama, niti stavlja zapreke našem napretku. Njegova riječ nas unaprjeđuje i oslobađa da se ponašamo što je moguće slobodnije i životvornije. Isus, stoga, tvrdi da tumačenja Zakona koja su promicali farizeji nepotrebno i pretjerano postrožuju odredbe Zakona gubeći iz vida osnovnu nakanu Božje volje.

Isus se obraća svojim slušateljima i nama s upozorenjem da ne uzimamo biblijske izreke i rečenice zdravo za gotovo. Potiče nas da biblijske tekstove čitamo i tumačimo ispravno. Potiče nas na razumijevanje Božjih poruka i pouka, a ne samo na poznavanje nekih riječi i rečenica zapisanih u Bibliji. Često se i nama događa da iz biblijskih tekstova iščupamo pokoju rečenicu i navodimo je bez jasnog razumijevanja njezina značenja. Mnogo puta sam čuo kako vjernici jedni drugima govore: tako piše u Bibliji, a da to uopće nije točno, štoviše njihovo navođenje biblijskog teksta bude i sasvim krivo, a tumačenje u potpunosti pogrešno. Osim toga, dogodi se ponekad, da netko od vjernika koji znade tek pokoju rečenicu iz svetoga Pisma, znade mene, koji sam svoj život posvetio proučavanju svetih tekstova, uvjeravati da je njegovo sasvim pogrešno i nepotpuno tumačenje jedino ispravno i točno, te da mnogi tumači Biblije nemaju pojma što Bog poručuje u svojoj riječi. Kako li je teško takvima uopće i početi obrazlagati značenje Božje poruke zapisane u svetom Pismu?

Dok se spremamo za Nedjelju Božje riječi uzmimo Sveto pismo i pročitajmo barem neki odjeljak. Ako nam tekst nije jasan potražimo i neko tumačenje koje bi nam moglo pomoći da dođemo do boljeg razumijevanja Božje poruke za naš vjernički život. Bit će to Bogu ugodno djelo, a nama će služiti na rast u vjeri.

Doc. dr. sc. Đurica Pardon,
voditelj hrvatskog katoličkog biblijskog djela, župnik u Punitovcima.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja