Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNU U 7:30 Dr. Đurica Pardon: Aktivno sudjelujmo na euharistijskim slavljima i čitanjem i slušanjem

/ sd

ČITANJA:

Neh 8,2-4a.5-6.8-10;

Ps 19,8-10.15;

1Kor 12,12-30;

Lk 1,1-4; 4,14-21

Početak svetog Evanđelja po Luki

Kad već mnogi poduzeše sastaviti izvješće o događajima koji se ispuniše među nama – kako nam to predadoše oni koji od početka bijahu očevici i sluge Riječi – pošto sam sve, od početka, pomno ispitao, naumih i ja tebi, vrli Teofile, sve po redu napisati da se tako osvjedočiš o pouzdanosti svega u čemu si poučen.

U ono vrijeme: Isus se u snazi Duha vrati u Galileju te glas o njemu puče po svoj okolici. I slavljen od sviju, naučavaše po njihovim sinagogama.

I dođe u Nazaret, gdje bijaše othranjen. I uđe po svom običaju na dan subotni u sinagogu te ustane čitati. Pruže mu Knjigu proroka Izaije. On razvije knjigu i nađe mjesto gdje stoji napisano:

»Duh Gospodnji na meni je

jer me pomaza!

On me posla blagovjesnikom biti siromasima,

proglasiti sužnjima oslobođenje,

vid slijepima,

na slobodu pustiti potlačene,

proglasiti godinu milosti Gospodnje.«

Tada savi knjigu, vrati je poslužitelju i sjede. Oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega. On im progovori: »Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.«

Riječ Božju tumači dr. Đurica Pardon:

Današnji evanđeoski odlomak sastoji se od dva dijela. Prvi dio je uvod u cijelo evanđelje, a drugi dio opisuje prvi Isusov nastup u sinagogi njegova mjesta odrastanja u Nazaretu. Prva rečenica ima gotovo istu svrhu koju u današnjim knjigama imaju korice i naslovna stranica. Uvodne rečenice su u starim knjigama bile ključne. U njima se nalazi ime autora i posveta – ime osobe kojoj je knjiga upućena. Luka piše Teofilu. Ime Teofil je simbolično. Ne predstavlja neku osobu, nego sve one koji ljube Boga – što na grčkom znači ime Teofil. Evanđelje koje Luka piše upućeno je dakle svima koji Boga vole i kojima je do Boga stalo, kršćanskoj zajednici ondašnjih i sadašnjih vremena. Nama je, dakle, upućena Božja riječ koju je zabilježio evanđelist Luka. Sveti Luka ističe da je ono što je on zapisao provjerena istina, životno važno svjedočanstvo za sve nas.

Drugi dio evanđeoskog odlomka vodi nas u nazaretsku sinagogu. Isus se nakon krštenja u Jordanu i nakon vremena kušnji u pustinji vratio u Nazaret, gdje bijaše othranjen. Ondje su ga svi dobro poznavali. U Nazaretu je Isus redovito dolazio u sinagogu i nije zauzeo mjesto u zadnjem redu pored vrata ili u kutu, nego je istupio pred zajednicu i uključio se u bogoslužje. Aktivno je preuzeo ulogu odraslog vjernika. Ustao je čitati. Prišao je mjestu odakle se čita Božja riječ. Pružili su mu knjigu proroka Izaije. Bio je to dobro čuvani, svečano i lijepo ukrašeni svitak iz kojega se čitalo. U to vrijeme svitci svetopisamskih tekstova bili su rijedak i skupocjen imetak vjerničke zajednice, a rijetki su posjedovali knjige u vlastitim domovima. S knjigama se postupalo pažljivo i s velikim poštovanjem. U knjizi koju je Isus razvio bila je zapisana Božja riječ i njegova poruka vjerničkom narodu. Isus čita Božju riječ. Čitao je Božju riječ na takav način da je privukao je pozornost čitave zajednice. Oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega. Nakon što je Isus sjeo izgovorio je homiliju. Propovijedao je tako da su slušatelji povlađivali i divili se milini njegove riječi. Glavna tema Isusove propovijedi bilo je svjedočanstvo da se danas ispunilo Pismo koje su slušatelji čuli. Ponekad se događa da svetopisamski tekst ne prenosi pouku i poruku navodeći neke Božje riječi, nego nas poučava opisujući važne Božje postupke i djelovanja. Tako je i danas. U središtu današnjeg evanđeoskog teksta je opis Isusova postupka u sinagogi u Nazaretu. To je važna pouka nama – čitateljima Božje riječi.

Danas je Nedjela Božje riječi. Isusov postupak poziva nas da uzmemo aktivnu ulogu na euharistijskom susretu vjernika i na njima sudjelujemo kao čitači Božje riječi. Naša zadaća čitanja Božje riječi koju bismo trebali izvršavati u svojoj župnoj zajednici često nam predstavlja veliki teret. Za čitanje Božje riječi treba se pripremiti. Čitaču je važno da on sam razumije što čita i da pročitano jasno proglasi okupljenoj zajednici. I slušateljima je važno sačuvati pozornost da dobro čuju ono što se čita. Jer ono što slušaju nije riječ čitača, nego Božja riječ i poruka upućena cijeloj zajednici vjernika, svakome ponaosob. U čitanju odlomaka Svetog pisma po svojoj riječi Bog i danas govori svome narodu. Slušajmo ga dužnom pozornošću.

Već samo naše postupanje s knjigom pokazuje svijest o važnosti Božje riječi u našem životu. Mnogi od nas imaju u svojim domovima Bibliju – zapisanu Božju riječ. Biblija nije obična knjiga. Ona zaslužuje počasno mjesto u našim domovima. Trebamo je s poštovanjem uzimati u ruke i iz nje čitati. Svećenik poslije čitanja Božje riječi ljubi knjigu želeći posvijestiti i nama da je u njoj zapisana Božja riječ. Naša pozornost ne ovisi samo o tome kako je čitač pročitao nego i o našoj volji čuti i razumjeti pročitano. Pročitani tekst treba odzvanjati u našim ušima i u našim srcima.

Današnji Isusov postupak poruka je i propovjednicima. Propovijed je plod odzvanjanja Božje riječi u životu i iskustvu vjere propovjednika. Zanimljivost i milina riječi ne dolazi samo od strane propovjednika nego i od zainteresiranosti slušatelja. Propovijed je događaj u kojem podjednako sudjeluju i propovjednik i zajednica. Može biti propovjednik najučeniji i najiskusniji poznavatelj Božje riječi, ako zajednica nije živo zainteresirana za slušanje, propovijed neće postići nikakvih rezultata. Ali ako je zajednica zainteresirana tada ni propovjednik s govornom manom neće smetati da se Božja riječ razglasi, a poruka Božja stigne do srca ljudi i pretvori se u pravilo njihova svakodnevnog života.

U slavlju Nedjelje Božje riječi današnji evanđeoski odlomak odzvanja kao poruka i poziv svakome od nas da aktivno sudjelujemo na euharistijskim slavljima, i čitanjem i slušanjem. Da ne dolazimo na euharistijska slavlja kao slušatelji na predstavu, nego da i budemo pozorni čitači i slušači Božje riječi i propovijedi. Božja riječ se tiče nas i naših života. Zato budimo zainteresirani. Euharistijsko slavlje u kojem aktivno sudjelujemo može nas ohrabriti da svoju vjeru osvjedočeno i uvjereno živimo, a Božju riječ razumijemo i prenesemo njezinu poruku drugim ljudima.

Na kraju druženja u ovome tjednu priprave za slavlje Nedjelje Božje riječi sve vas srdačno pozdravljam i želim vam obilje plodova čitanja i slušanja Božje riječi. Neka vam Gospodin i po ovim tumačenjima što ih slušate svakoga dana na Hrvatskom katoličkom radiju podari svoju utjehu i ohrabri vas za osobno čitanje svetoga Pisma.

Doc. dr. sc. Đurica Pardon,
voditelj hrvatskog katoličkog biblijskog djela, župnik u Punitovcima.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja