Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Toni Potrebić: Poput Mateja ustanimo i pođimo za Isusom

/ sd

ČITANJA:

vl.: Ef 4, 1-7.11-13;

Ps 19, 2-5;

Mt 9, 9-13

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Odlazeći odande, ugleda Isus čovjeka zvanog Matej gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: »Pođi za mnom!« On usta i pođe za njim. Dok je Isus bio u kući za stolom, gle, mnogi carinici i grešnici dođoše za stol s njime i njegovim učenicima. Vidjevši to, farizeji stanu govoriti: »Zašto vaš učitelj jede s carinicima i grešnicima?« A on, čuvši to, reče: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Hajdete i proučite što znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike.«

Riječ Božju tumači vlč. Toni Potrebić:

Dragi slušatelji Hrvatskog katoličkog radija!

Obraćenje i poziv svetoga Mateja plod su susreta s Isusom. Evanđelje ne pruža mnogo detalja o tom susretu, ali ističe tri stvari: Isusov pogled, Isusov poziv i Matejev odgovor.

Na prvome mjestu se nalazi Isusov pogled. To nije običan ljudski pogled. Ljudski pogled ponekad osuđuje. Takav pogled imaju farizeji. Oni promatraju svijet i ljude crno-bijelo. Farizeji predstavljaju ljude koji vide isključivo dobro ili zlo, oni u određenom čovjeku prepoznaju ili pravednika ili grešnika.

Isusov pogled je drugačiji. On ne promatra Mateja samo ljudskim, nego Božjim očima. A Bog u svakom čovjeku vidi svoju sliku, ono što mi ljudi možemo i što bismo trebali biti. Božji pogled mijenja i liječi čovjeka, jer je to pogled smilovanja i praštanja. Isus carinika Mateja ne osuđuje, nego mu donosi Božje milosrđe i praštanje. Isus ostvaruje svoju riječ: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Hajdete i proučite što znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike.« Isus je došao iscijeliti čovjeka, ali ga i pozvati na novi život. Sv. Beda Časni u jednom svom spisu ističe da je Isus gledao carinika Mateja pun smilovanja i odabirući.

Isus se Mateju smilovao, ali mu je i rekao: „Pođi za mnom, slijedi me, idi putem kojim ja idem, budi vođen mojim Duhom.“ To je poziv upućen vjernicima, to je poziv upućen svakome tko sluša evanđelje.

Carinik Matej se spremno i odlično odazvao tom pozivu. Možemo zamisliti zanos obraćenja s kojim se odazvao Kristovu pozivu. Evanđelje nam kaže sažeto da je Matej ustao i pošao za Isusom. Glagol ustati isti je glagol koji opisuje uskrsnuće Isusa Krista. Uskrsnuće je proslava Boga, ono je početak novoga života koji se daruje ljudima. Matej je u susretu s Isusom doživio vlastito uskrsnuće. On je bio je spreman napustiti dosadašnji, grešan način života i otvoriti se novosti života koju daruje Bog. Jedna od prvih stvari koju je Matej doživio u novom životu je gozba s Isusom, s njegovim učenicima te s carinicima i grešnicima. U toj gozbi mogao je doživjeti ljepotu zajedništva, ali i Božjeg praštanja. Nisu li naša euharistijska slavlja slični susreti?

Da bismo doživjeli ljepotu zajedništva i susreta s Kristom, trebamo poput Mateja ustati i poći za Isusom. To se čini tako jednostavnim, a opet tako nedostižnim nama običnim ljudima. Međutim kada smo otvoreni Božjem Duhu jednostavnost nasljedovanja Krista je moguća. Konačno, ne zaboravimo da Isus ulazi u Matejevu svakodnevicu, susreće ga u carinarnici, na njegovom radnom mjestu. To nam govori da trenutak obraćenja i susreta s Kristom ne mora biti neki poseban i svečan trenutak, nego dio svakodnevice. Susret s Kristom može se dogoditi na radnom mjestu, u obitelji, u školi, na fakultetu. Stoga danas dopustimo da nas zahvati Isusov pogled, pogled smilovanja i izabranja, te poput svetog Mateja ustanimo i pođimo za Kristom.

Vlč. Toni Potrebić

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja