Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Norbert Ivan Koprivec: U pravi plan stavi Boga pa ćeš vidjeti čudo vlastitog života

/ sd

ČITANJA:

iz Prigodnih čitanja, str.10-27: Fil 3, 8-14;

Ps 40, 2.4ab.7-10.12;

Lk 5, 1-11

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Dok se oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova, pa ga zamoli da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo.

Kada dovrši pouku, reče Šimunu: »Izvezi na pučinu, i bacite mreže za lov.« Odgovori Šimun: »Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.« Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše.

Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: »Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!« Doista, zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se prenerazio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: »Ne boj se! Odsada ćeš ljude loviti!« Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.

Riječ Božju tumači vlč. Norbert Ivan Koprivec:

Dragi slušatelji Hrvatskog katoličkog radija!

Isusova riječ stvara učenike. Zapljusnuti mnoštvom riječi izgubili smo pozornosti za jednu najvažniju riječ, a to je Božju riječ. Ako nam se to dogodilo, ne čudi što nemamo povjerenja u riječi. Kao da riječi više nemaju težinu pa se traže djela. No, nisu krive riječi, nego smo krivi mi što ne stojimo iza svojih riječi. Potrebno je jedno i drugo, i riječi i djela. Ljudi trebaju riječi, jer trebaju djela. Mi želimo uspjeti. Međutim, često računamo samo sa svojim silama, svojim sposobnostima te ponekad tražimo pomoć prijatelja. Računamo li mi s Bogom? Koliko smo se puta trudili ali nije bilo uspjeha poput učenika u ribolovu? Koliko puta smo se razočarali? Nameće se pitanje želimo li pokušati s Isusom? Poput Petra koji je na Isusovu riječ bacio mrežu na drugu stranu iako nije bilo nikakve logike. Toga dana nije bilo vrijeme za ribolov. Međutim dogodio se blagoslovljen uspjeh.

Sestre i braćo! Ako vam život izgleda kao more bez riba, ako imate dojam da vam je život promašen, ne predajte se i nemojte reći kako više nema smisla. Isplati se pokušati još jedanput. Mi trebamo učiniti samo moguće, a ono nemoguće čini Bog. Pokušati još jedanput! Možda je to za nekoga upravo danas? Potrebno je poslušati Gospodina koji i danas poziva. Svatko je pozvan i svatko ima neko poslanje. Svatko je vrijedan i dragocjen! Možda će danas za nekoga biti blagoslovljeni početak novoga hoda s Bogom koji je tu i koji poziva.

Premalo smo svjesni danas da nitko drugi neće umjesto nas ovaj život živjeti niti se može umjesto nas danas odazvati. Zamolimo Gospodina da nam otvori oči srca i pameti da vidimo kako živimo svoju vjeru i da uzmemo na sebe svoj dio odgovornosti. Zapamtimo! Nama svima danas Isus jednako poručuje i zapovijeda: „Izvezite na pučinu i bacite mreže za ulov.“ On traži moju i tvoju suradnju. U pravi plan stavi Boga pa ćeš vidjeti čudo vlastitog života. Odgovorimo mu vjerom i životom. AMEN!

Vlč. Norbert Ivan Koprivec, župnik župe Navještenja BDM, Velika Gorica

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja