Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Norbert Ivan Koprivec: Prepoznajemo li znakove Božje prisutnosti?

/ sd

ČITANJA:

od dana: 1Kor 12, 31 – 13, 13;

Ps 33, 2-5.12.22;

Lk 7, 31-35

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Gospodin: »S kime da prispodobim ljude ovog naraštaja? Komu su nalik? Nalik su djeci što sjede na trgu pa jedni drugima po poslovici dovikuju: ‘Zasvirasmo vam i ne zaigraste! Zakukasmo i ne zaplakaste!’ Doista, došao je Ivan Krstitelj. Nije kruha jeo ni vina pio, a velite: ‘Đavla ima!’ Došao je Sin Čovječji koji jede i pije, a govorite: ‘Evo izjelice i vinopije, prijatelja carinikâ i grešnikâ!’ Ali opravda se Mudrost pred svom djecom svojom.«

Riječ Božju tumači vlč. Norbert Ivan Koprivec:

Dragi slušatelji Hrvatskog katoličkog radija!

Mnogi ljudi su u Isusovo vrijeme odbacivali njegov nauk kao i nauk Ivana Krstitelja. Ništa im nije bilo pravo. Te ljude Isus uspoređuje s djecom koju je teško zadovoljiti. Djeca znaju biti poslušna i odana, ali isto tako i neposlušna i tvrdokorna. Ničim nisu zadovoljna. Kada je Ivan živio jednostavan život i poticao na kajanje i obraćenje smatrali su da je prestrog i prezahtjevan. Govorili su da ima đavla. Kada se Isus družio s grešnicima, tada su ga odbacili jer da nije dovoljno strog prema grešnicima. Kako je prevrtljivo ljudsko srce!?

Isus upozorava ljude svoga vremena da ne budu poput prošlog naraštaja neposlušni i nevjerni. Znakovi Božje prisutnosti su tu. Oni su vidljivi svima koji ih žele vidjeti. Ivan je činio pokoru, nije jeo ni pio i nije se gostio. Provodio je strog i isposnički život. Međutim, nekima se takav način nije svidio. Za njih je Ivan negativna, žalosna pojava, prezahtjevan u svojem propovijedanju i pozivu na obraćenje. Optužili su ga teškom optužbom i klevetom: to što radi, radi uz pomoć đavla. Isus je imao drugačiji pristup. Nije živio u pustinji. Imao je učenike i prijatelje. Odazivao se na pozive kada su ga pozivali te je s njima jeo i pio. Živio je običnim životom. Propovijedao je o Kraljevstvu Božjem. Bio je zahtjevan u svom nauku. To je bila Radosna vijest. Nekima se ni to nije svidjelo. Proglasili su ga da je izjelica, pijanica, prijatelj carinika i grešnika. Ovaj naraštaj odbacio je i Ivana i Mesiju, pa će stoga u konačnici i sam biti odbačen. To se osobito tiče farizeja i pismoznanaca. Oni su kritizirali sve koji nisu pripadala njihovoj tradiciji. Držali su se najpametnijima. Drugi im nemaju što reći. Zato ne prihvaćaju Ivana Krstitelja i njegov poziv, a isto tako ne prihvaćaju Isusa i njegovo Evanđelje. Djeca istinske mudrosti, to jest Boga koji je vrhunska Mudrost, prepoznaju i prihvaćaju Božja djela. Prihvaćaju Radosnu vijest spasenja.

Isus je milosrdan svima. On nas gleda milim pogledom, on nas poznaje i on zna što je u nama. U tom pogledu nema osude, nego razumijevanje i milosrđe. Važna je stoga pred Gospodinom iskrenost, poniznost, a ne laž, prijetvornosti i dvoličnost. Koliko puta se i mi ponašamo neprimjerno? Koliko puta se zatvaramo pred drugima ili ih ne prihvaćamo zbog unaprijed stvorenog mišljenja, krivih sudova i predrasuda? Na taj način ih možemo jako povrijediti. Molimo Duha Svetoga da nas oslobodi predrasuda i pogrešaka koje nas koče. Molimo za čisto srce koje neće osuđivati i odbacivati druge. Čisto srce prihvaća Gospodina i svakog čovjeka. AMEN!

Vlč. Norbert Ivan Koprivec, župnik župe Navještenja BDM, Velika Gorica

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja