Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Norbert Ivan Koprivec: Dopuštamo li Isusu i njegovoj Majci da uđu u naš život?

/ sd

ČITANJA:

vl.: Heb 5, 7-9;

Ps 31, 2-6.15-16.20;

Lk 2, 33-35

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Otac njegov i majka divili se što se to o njemu govori. Šimun ih blagoslovi i reče Mariji, majci njegovoj: »Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan – a i tebi će samoj mač probosti dušu – da se razotkriju namisli mnogih srdaca!«

Riječ Božju tumači vlč. Norbert Ivan Koprivec:

„Stala plačuć tužna Mati,

gledala je kako pati

Sin joj na križ uzdignut.“

Dragi slušatelji Hrvatskog katoličkog radija!

Nakon blagdana Uzvišenja Svetoga Križa, slavimo blagdan Blažene Djevice Marije Žalosne. Kada molimo križni put tada se na osobit način sjećamo Blažene Djevice Marije Žalosne. Ona je pratila svoga Sina Isusa i u najtežim trenucima njegova života. Pratila ga je i bila prisutna u teškim trenucima njegove muke i smrti. Tada se ostvarilo proroštvo starca Šimuna: “A i tebi će samoj mač probosti dušu.“(Lk 2, 35) Kršćanska je pobožnost otkrila sedam naslova Marijine žalosti. U postajama Križnog puta osjećamo Marijinu bol. Ona je uz Isusa pod križem u času njegove smrti, a Isus nam je pod križem dao Mariju za majku. Marijino majčinstvo dolazi do izražaja u času podno križa. Isus ondje predaje svoju Majku ljubljenom učeniku. Daje joj učenika kojega će ljubiti i koji će ljubiti nju. Nismo siročad. Na nebu imamo Majku Mariju. Ona nas uči kako se nositi s križem boli pa i onda kada se sve čini besmislenim.

Mi smo na putu života koji je pun opasnosti, teškoća i trpljenja. Svi to na ovaj ili onaj način prolazimo i proživljavamo. U našem životu isprepliće se dobro i zlo, zdravlje i bolest. Kada dođu bolesti, razočaranja, smrt drage osobe i druga trpljenja, naša odlučnost da prihvatimo i nosimo svoj križ može se uzdrmati. Može doći do razočaranja. Što možemo učiniti? Marija nam može pomoći prihvaćati Božju volju. Možemo joj se pridružiti podno križa. Ona je u pogledu na križ doživjela najveću bol. Na križu je bio njezin sin okrutno ubijen, bio je sam. Ali i tamo Marija nije izgubila pouzdanje u Boga. Vjerovala je da će nakon smrti njezina Sina doći nešto novo, dobro. I bilo je. Isus je uskrsnuo.

Naše putovanje još traje. Još smo na putu života ovdje na zemlji. Dopustimo da nas Marija vodi kako bismo ostali čvrsti u vjeri i predanju Bogu. Jer ona zna najbolje sve naše nevolje. Ona je naša Majka i ona će se za nas pobrinuti. Kristov učenik pozvan je pustiti u svagdašnji život, u svoje radosti i žalosti, strahove i nade, Isusa i njegovu Majku. Tako će za naš život svatko moći reći: bio je to život gdje je bila prisutna i Isusova Majka i Isus sam. AMEN!

Vlč. Norbert Ivan Koprivec, župnik župe Navještenja BDM, Velika Gorica

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja