Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Vlč. Marko Čolić: Propovijedajmo svojim životom da je kraljevstvo nebesko blizu!

/ sd

ČITANJA:

Hoš 10, 1-3.7-8.12;

Ps 105, 2-7;

Mt 10, 1-7

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Dozva Isus dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima: da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć.

A ovo su imena dvanaestorice apostola: prvi Šimun, zvani s Petar, i Andrija, brat njegov; i Jakov, sin Zebedejev, i Ivan, brat njegov; Filip i Bartolomej; Toma i Matej carinik; Jakov Alfejev i Tadej; Šimun Kananaj i Juda Iškariotski, koji ga izda.

Tu dvanaestoricu posla Isus uputivši ih: »K poganima ne idite i ni u koji samarijski grad ne ulazite! Pođite radije k izgubljenim ovcama doma Izraelova! Putem propovijedajte: ‘Približilo se kraljevstvo nebesko!’«

Riječ Božju tumači vlč. Marko Čolić:

Kada čujemo ovo evanđelje, vjerojatno prvo pomislimo na svećenike. Naime, biskupi nasljeduju poslanje dano dvanaestorici. Pridružuju im se u tomu i ostali svećenici – prezbiteri. Svaki valjano zaređeni svećenik stoji u tzv. apostolskom nasljedstvu. Pa ipak, danas bih predložio malo šire čitanje ovog odlomka.

Kao što Isus šalje dvanaestoricu i daje im pritom poslanje, ne bi li se svatko od nas mogao osjećati, poput te dvanaestorice, poslanim? Naime, prvi sakrament „zaređenja“ u Crkvi nije sveti red, nego – krštenje. Sjećamo se sada onoga što nas je, dok smo išli na pripremu za prvu pričest ili potvrdu na župnom vjeronauku, naučila časna sestra ili župnik: u Novome zavjetu svi smo mi – već po krštenju – svećenici. Sakrament krštenja nismo primili samo za sebe, nego, još i više, primili smo ga za druge.

Kako to mislim?

Ako sakrament krštenja čitamo kao sakrament ređenja, onda to znači da vjera nije privatna stvarnost – spasenje „za mene“ – nego sam u vjeri, odmah, od trenutka kad sam u nju uveden, okrenut i poslan drugima. U vezi s tim poslanjem, prema evanđelistu Mateju, koje nam upute daje Isus? Vjerujem, ove:

Poslani smo dvoje po dvoje. Učenici su navedeni u parovima. Na putu vjere ne moramo hodati sami.

„K poganima ne idite.“ Na kraju Matejevog evanđelja Uskrsli Gospodin poslat će učenike svim narodima. Pa ipak, kao krštenici-svećenici, čitajući ovaj odlomak Matejeva evanđelja, neka nam bude skrenuta pozornost i na naše sestre i braću kršćane, ali koji kao da su se udaljili od vjere, Crkve, zajednice. Nismo li i njima poslani? Možda baš i najprije upravo njima?

Stoga, kolege svećenici, krenimo na put vjere i propovijedajmo svojim životom da je kraljevstvo nebesko blizu!

Vlč. Marko Čolić, župni vikar župe sv. Josip, Zagreb – Trešnjevka.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja