Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Vlč. Ivan Benaković: Budimo oni koji će se istinski otvoriti snazi Božjega djelovanja

/ sd

ČITANJA:

Iz 7, 1-9;

Ps 48, 2-8;

Mt 11, 20-24

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Stane Isus prekoravati gradove u kojima se dogodilo najviše njegovih čudesa, a oni se ne obratiše: »Jao tebi, Korozaine! Jao tebi, Betsaido! Da su se u Tiru i Sidonu zbila čudesa koja su se dogodila u vama, odavna bi se već oni u kostrijeti i pepelu bili obratili. Ali kažem vam: Tiru i Sidonu bit će na Dan sudnji lakše negoli vama.«

»I ti, Kafarnaume! Zar ćeš se do neba uzvisiti? Do u Podzemlje ćeš se strovaliti! Doista, da su se u Sodomi zbila čudesa koja su se dogodila u tebi, ostala bi ona do danas. Ali kažem vam: Zemlji će sodomskoj biti na Dan sudnji lakše nego tebi.«

Riječ Božju tumači vlč. Ivan Benaković:

I danas, dragi prijatelji, iznova smo stavljeni pred jedan Isusov govor. Danas je to govor prijekora. Isus u maniri velikih proroka Staroga zavjeta iznosi prijekore pojedinim gradovima koje nam navodi evanđelist. Više puta današnjim tekstom odzvanja poznati starozavjetni, ali i novozavjetni “jao”. U njemu čovjek osjeća ozbiljnost govornika te silinu njegovih riječi. Ozbiljnost je to koja proizlazi iz važnosti Isusove poruke. Naime, Isus upućuje prijekore poznatim židovskim gradovima na obali Galilejskog jezera – Korozainu, Betsaidi i Kafarnaumu. Prekorava ih ni više ni manje nego zbog neobraćenosti.

Gradovi su to koji su svjedočili Isusovom djelovanju i snazi Njegove osobe, ali se u njima nije dogodio pomak prema živoj vjeri. Isus im vrlo jasno progovara kako su njegova čudesna djela, imala svrhu u tome da čovjeka privedu istinskoj vjeri, odnosno da ga obrate u srži njegova bića. To je naime bila svrha Kristovih silnih i snažnih djela koje mi redovito nazivamo čudima. Današnje nam evanđelje progovara o njihovoj svrsi te nam izričito kazuje kako je svrha Kristovog čudesnog djelovanja – obraćenje čovjeka živome i istinskome Bogu. Kristova su čuda bila znak kako je u osobi Isusa na zemlji započelo jedno novo doba – doba Božjega kraljevstva. No, ono svoju životnost neće imati ako se čovjek ne počne otvarati toj novini koju je Krist donio. Iz toga razloga je Isus danas u evanđelju svečano kritičan, jer o prepoznavanju Isusa kao pravoga Boga te shodno tome u otvaranju i vjerovanju Njemu, ovisit će naše kršćanstvo.

Otvoriti se Bogu i povjerovati Njegovu čudesnom djelovanju može svatko. To je razlog stavljanja u antitetički odnos židovskih i poganskih gradova u današnjem evanđelju. Tir i Sidon bili su poznati fenički gradovi sjeverno od Izraela te su u evanđelju simbol za mogućnost univerzalne otvorenosti novini Božjega kraljevstva na zemlji. S druge strane, Korozain, Betsaida i Kafarnaum poznati su židovski gradovi te nositelji Božjeg identiteta jer u njima je Isusu javno nastupao. Unatoč tome u njima nije bilo istinske propusnosti za Božje djelovanje te shodno tome nije bilo ni obraćenja srca. Poziv je to nama draga braćo i sestre, da bez obzira na naše životno porijeklo budemo budimo oni koji će se istinski otvoriti snazi Božjega djelovanja te mu se predavati u življenju naše svakodnevnice. Pri tome pak ne tražeći čuda, nego otvarajući se snazi djelovanja Boga u malenosti našega života, živjeti istinsko predanje Kristu kao garanciji života u Bogu.

vlč. mr. sc. Ivan Benaković, profesor Svetog pisma na KBF-u u Đakovu i doktorand iz područja biblijske teologije na Papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja