Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Vlč. Davor Šumandl: U poniznosti budimo poučljivi, a u nadi strpljivi

/ sd

ČITANJA:

Dj 5, 27-33;

Ps 34, 2.9.17-20;

Iv 3, 31-36

Tekst evanđelja:

Tko odozgor dolazi, on je iznad sviju; tko je sa zemlje, zemaljski je i zemaljski govori.

Tko dolazi s neba, on je iznad sviju; što je vidio i čuo — za to svjedoči, a svjedočanstva njegova nitko ne prima. Tko primi njegovo svjedočanstvo, potvrđuje da je Bog istinit.

Uistinu, onaj koga Bog posla Božje riječi govori jer Bog Duha ne daje na mjeru. Otac ljubi Sina i sve je predao u ruku njegovu.

Tko vjeruje u Sina, ima vječni život; a tko neće da vjeruje u Sina, neće vidjeti života; gnjev Božji ostaje na njemu.«

Riječ Božju tumači vlč. Davor Šumandl:

Dragi slušatelji sve vas od srca pozdravljam u Gospodinu!

Veliko nam je to otajstvo o kojem Isus govori, te nam je teško pojmiti odnos Oca i Sina. Možemo govoriti o savršenoj ljubavi, o jedinstvu koje je čisto, ljepoti koja je bez mane. No, željeli bismo iskusiti i upoznati taj odnos.

Slušamo u evanđelju kako je Bog istinit. Mnogo toga u našem životu nije istinito. Prečesto gradimo svoj život okruženi lažima i krivim slikama o sebi i bližnjima. Pitamo se redovito o istinitosti izjava, vijesti, odnosa i događaja oko nas. Dobro je propitkivati ono što nam se servira kao istina, kako bi što ispravnije prihvaćali činjenično stanje stvari. Potrebno je ogoliti laži i prihvatiti realnost. Kada tako govorimo onda vrlo rado razmišljamo kako bi drugi trebali biti takvi, kako bi ovaj svijet trebao biti takav.

No, potrebno je to propitkivanje okrenuti prema sebi… pitati se o svojem odnosu prema stvarnosti. Kako se ja to prikazujem drugima? Koliko laži i lažnih slika o sebi dajem drugima? Mene Isus poziva da težim za istinom, jer ljude još i mogu prevariti, ali Boga ne mogu. On me vidi kakav jesam, Bog me proniče u dušu, vidi moje srce! Gdje ti je srce, dragi slušatelju? Gdje smjeraju tvoji puti? Idu li prema istini?

Vratimo se malo unazad, Pilat je ispitujući Isusa pitao: „Što je istina?“ Izgleda kako on tu istinu nije mogao prihvatiti, kako istina koja dolazi od Boga nije bila njemu privlačna. Gledam li Isusa, vidjet ću da je on pokazao put prihvaćanja tjeskobe, križa, osude i muke. Taj put je bio u tišini. Isitna je da je Isus nosio tebe i mene u toj muci! Nosio je svakog čovjeka. Zato je Otac nebeski predao ljude svome Sinu da Sin spasi ljudski rod. To vazmeno otajstvo koje mi slavimo svakom svetom misom je otajstvo Kristove žrtve i proslave.

Prečesto zaboravljamo na tu žrtvu, prečesto smo fokusirani samo na slavlje. Svaka žrtva koju sada podnosimo, neka bude srcem prihvaćena, ljubavlju oplemenjena, Bogu prikazana, te strpljivo podnošena. Potrebno je imati udjela u Kristovoj muci, kako bismo imali udjela u njegovoj proslavi.

Što je potrebno učiniti? Riješimo se nepravde, odbacimo laži, iskorijenimo mržnju, pomognimo nesebično, služimo radosno, predajmo se bez pogovora i mrmljanja u ruke Božje svim srcem! Vjernima i ustrajnima Bog daje Duha Svetoga nesebično, ili kako kaže sv. Ivan: „Bog Duha ne daje na mjeru“. Otvorimo se djelovanju Duha Svetoga, u poniznosti budimo poučljivi, a u nadi strpljivi. Bog koji započinje dobra djela u našim životima, on će ih i dovršiti! Neka vam je blagoslovljen dan! Amen.

Vlč. Davor Šumandl, župnik Župe bl. Alojzije Stepinac u Korpivnici i bolnički dušobrižnik u koprivničkoj OB Dr. Tomislav Bardek.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja