Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Vlč. Davor Šumandl: U korijenu Kristove muke je ljubav koja izgara za ljudsko spasenje!

/ sd

ČITANJA:

Dj 5, 17-26;

Ps 34, 2-9;

Iv 3, 16-21

Tekst evanđelja:

»Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.

A ovo je taj sud: Svjetlost je došla na svijet, ali ljudi su više ljubili tamu nego svjetlost jer djela im bijahu zla. Uistinu, tko god čini zlo, mrzi svjetlost i ne dolazi k svjetlosti da se ne razotkriju djela njegova; a tko čini istinu, dolazi k svjetlosti nek bude bjelodano da su djela njegova u Bogu učinjena.«

Riječ Božju tumači vlč. Davor Šumandl:

Dragi slušatelji sve vas pozdravljam u Gospodinu!

Današnje evanđelje nastavak je trećeg poglavlja Ivanovog evnađelja. Danas slušamo o Božjoj ljubavi. Bog koji voli ovaj svijet, voli ljude, voli narod, šalje svoga Sina jedinorođenca da spasi taj narod. Bog nije poslao vojsku anađela, Bog ne šalje vojničku silu, Isus ne dolazi kao general ili politički mesija. Isus dolazi kao pravi čovjek. Jest da je i pravi Bog, ali uzima ljudsko tijelo i živi s nama, jednak nama u svemu osim u grijehu.

Božja ljubav je toliko velika i duboka da je spremna predati na smrt nevinog i neokaljanog Isusa. Isus pokazuje kako je potrebno ljubiti svoje bližnje uzimajući križ na svoja ramena, podnoseći lažne optužbe šutke, dozvoljavajući da ga pljuju i da mu se rugaju. Evo nam modela kako hoditi prema vječnosti i kako postići nebesku nagradu.

Dakle, preispitajmo sebe koliko često nismo spremni podnijeti nepravdu, laži protiv nas, kako nam je teško kad nas ogovaraju… Umjesto da pustimo da istina napravi svoje, da Božja pravda bude uprisutnjena u našim srcima, mi se grčevito branimo vlastitim snagama. Želimo istjerati pravdu i dokazati svima što je laž, a što istina. Boli nas kada nas tako ranjavaju.

S druge strane, pozivamo Isusa u svoje živote, kunemo se u spremnost za Božje kraljevstvo, očekujemo da će nas Bog k sebi privuči… to često bude samo u onoj mjeri kako se nama sviđa, na način na koji bismo mi odabrali. Isusov način je bio odrješit, nama ljudima prebrutalan, gotovo nemoguć. Kad promatramo sa strane ne vidimo smisao, danas mnogi ne vide smisao Kristove muke. No, kad uđemo u dubinu, vidjet ćemo u korijenu te muke ljubav. Ljubav koja izgara za spasenje ljudsko.

Mi ćemo s ljudske strane razmišljati o osveti ukoliko nas netko povrijedi li nam učini štetu, te tražiti naknadu za sve što nam je učinjeno. Isus je opraštao progoniteljima – nama, grešnicima. Jer mi svojim grijehom vrijeđamo tu ljubav kojom Isus nas ljubi! I kako onda Isus nama uzvraća? Uzvraća oproštenjem koje nam je prijeko potrebno, uzvraća nam iscjeljenjem naših rana.

Budimo i mi jedni drugima na pomoć, budimo jedni drugima radost i ljubav, pokažimo da i u najtežim vremenima ne jenjava žar ljubavi Božje među nama! Po uzoru na Isusa Krista hodimo ponizni, ali jaki i nepokolebljivi! Uvelike će Božje milosrđe pohoditi svakog tko milosrđe dijeli, zato u Božjem svjetlu hodimo i radujemo se njegovoj proslavi! Amen.

Vlč. Davor Šumandl, župnik Župe bl. Alojzije Stepinac u Korpivnici i bolnički dušobrižnik u koprivničkoj OB Dr. Tomislav Bardek.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja