Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Vlč. Davor Šumandl: Riješimo se straha, riješimo se zatvorenosti, dajmo Isusu prostora da nas mijenja!

/ sd

ČITANJA:

Dj 4, 32-37;

Ps 93, 1ab.1c-2.5;

Iv 3, 7b-15

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme reče Isus Nikodemu: »Treba da se rodite nanovo, odozgor. Vjetar puše gdje hoće; čuješ mu šum, a ne znaš odakle dolazi i kamo ide.

Tako je sa svakim koji je rođen od Duha.« Upita ga Nikodem: »Kako se to može zbiti?« Odgovori mu Isus: »Ti si učitelj u Izraelu pa to da ne razumiješ? Zaista, zaista, kažem ti:

govorimo što znamo, svjedočimo za ono što vidjesmo, ali svjedočanstva našega ne primate. Ako vam rekoh zemaljsko pa ne vjerujete, kako ćete vjerovati kad vam budem govorio nebesko?

Nitko nije uzašao na nebo doli onaj koji siđe s neba, Sin Čovječji. I kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji tako ima biti podignut Sin Čovječji da svaki koji vjeruje, u njemu ima život vječni.«

Riječ Božju tumači vlč. Davor Šumandl:

Dragi slušatelji pozdravljam vas u Gospodinu!

Mi promatramo tek kao u magli otajstva koja nam Bog daje i dariva. Zanimljivo je kako Isus traži vjeru, uvijek iznova vjeru. No, mnogi i dalje padamo u očaj i gajimo nepovjerenje u Boga. Isusov dolazak među ljude bio je potreban kako bi nam povratio milost čistoće duše koju je istočni grijeh narušio.

Upravo je pred nama izazov vjere ili nevjere. Kroz maglu našega života mi hodimo prema Kristu uskrslome i taj hod mora biti u vjeri da smo uskrsnućem spašeni. Novi je to početak, promjena od zagledanosti u samo zemaljsko i materijalno, prema nebeskome i duhovnome. Isus govori upravo o tom uzdizanju.

Kako je došlo do toga da je Isus uzašao na nebo? Bilo je potrebno uskrsnuće – divan događaj u ljudskoj povijesti koji nadmašuje sav razum i sve naše spozaje. Upravo je uskrsnuće temelj naše vjere, događaj koji nas podiže i nosi. Prva Crkva je željela živjeti od te vjere punim plućima. Punim plućima! Bez straha i bojazni za svoje živote, apostoli su se svakodnevno izlagali za Krista i navještaj Božje riječi. Zbog vjere i pouzdanja u Sina Čovječjega pratila su ih mnoga čudesa. Zajednica se širila i rasla, te do dana današnjega raste.

Kako je divno promatrati nepokolebljivost onih koji nose Krista u svome srcu! Isus obećaje nama da ćemo premještati planine ukolio imamo samo mrvicu vjere. Evo, već danas možemo žarko moliti Gospodina da ražari našu vjeru, neka gori poput plemena vjere prve Crkve. Usprkos svih teškoća, Crkva je opstala!

Zar to nije primjer i svima nama? Danas smo ti i ja, dragi slušatelju Crkva. Danas smo mi pozvani Krista svjedočiti bližnjima poput apostola u njihovo vrijeme. Dozvolimo da nas obuzme sila i snaga Duha Svetoga, dozvolimo sebi izazov koji daje vjera. Riješimo se straha, riješimo se zatvorenosti, dajmo Isusu prostora da nas mijenja! Vođeni od Duha Svetoga nećemo se raspasti, nego ćemo imati jasan cilj koji nam Bog daje. Jedino je ispravno ukoliko ispunjamo svrhu s Gospodinom. Evo, na to smo pozvani.

Blaženo nam je ovo Uskrsno vrijeme kada možemo gledati s Kristom prema uzašašću. Iskoristimo to vrijeme, dajmo se poučiti od Uskrsloga, predajmo mu svoje teškoće i jade, ali i svoje zahvale i svoju ljubav. Bog koji je mnogo dobra započeo u našim životima traži našu suradnju i zato mu se otvorimo i ne posustajmo! Božji blagoslov neka siđe na vas. Amen.

Vlč. Davor Šumandl, župnik Župe bl. Alojzije Stepinac u Korpivnici i bolnički dušobrižnik u koprivničkoj OB Dr. Tomislav Bardek.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja