Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Vlč. Davor Šumandl: Molimo Gospodina da nam da snage i da nas obnavlja u svome duhu

/ sd

ČITANJA:

vl: 1Pt 5, 5b-14;

Ps 89, 2-3.6-7.16-17;

Mk 16, 15-20

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Isus se ukaza jedanaestorici i reče im: »Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se. A ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju: u ime će moje izganjati zloduhe, novim će jezicima zboriti, zmije uzimati; i popiju li što smrtonosno, ne, neće im nauditi; na nemoćnike će ruke polagati i bit će im dobro.«

I Gospodin Isus, pošto im to reče, bude uzet na nebo i sjede zdesna Bogu.

Oni pak odoše i propovijedahu posvuda, a Gospodin surađivaše i utvrđivaše Riječ popratnim znakovima.

Riječ Božju tumači vlč. Davor Šumandl:

Dragi slušatelji pozdravljam vas u Gospodinu!

Završetak Markova evanđelja donosi nam izvještaj o Isusovu uzašašću na nebo. Neposredno prije nego se to dogodi, on daje apostolima poslanje: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju.“ Ostajemo vjerni tom poslanju i dan danas, to je naša misija.

Pozvani smo propovijedati evanđelje svemu stvorenju. Prvo pomislimo kako propovijedamo riječima, te smo to skloni svi činiti. Znamo upozoriti drugoga ako je u grijehu, znamo poučiti ukoliko je potrebno, objasniti ako i mi znamo. Znamo govoriti o našoj vjeri, znamo govoriti o kršćanstvu. No, znamo li kršćanstvo živjeti? Znamo li propovijedati bez riječi? Tu se već onda očituje naše unutarnje stanje, a ne samo vanjština ili izrečena stvarnost. Kroz konkretna djela i čine vidi se jesmo li autentični kršćani.

Kad Isus kaže da propovijedamo svemu stvorenju, na što nas to asocira? Misli li Isus baš svemu stvorenju, svakom stvorenju? Propovijedati…? Zar si Isuse mislio da odem i propovijedam životinjama i biljkama, planinama i gorama, poljima i šumama? Vjerujem Isuse da jesi! Vjerujem kako si računao na nas kada si stvarao ovaj svijet, kada si odlučio urediti ovaj svijet za čovjeka. Računao si da ćemo čuvati našu planetu. Neki dan smo obilježili dan planeta Zemlje. Nažalost samo obiljžili.

Ako uzmemo da je u središtu evanđelja poziv na ljubav, Isus to propovijeda i svjedoči djelima, tada je potrebno tu ljubav i propovijedati. Propovijedati djelima. Ukoliko ostajemo na putu čuvanja našeg okoliša, ako brinemo za floru i faunu koja nas okružuje, tada vršimo Isusov poziv da propovijedamo evanđelje svemu stvorenju. Jer ako mi živimo evnađelje, djelatno ga živimo, tada ono postaje prisutno u našoj okolini. Ako svjesno uništavam stvorenja oko sebe, zar nisam onda rušitelj?

Isusov poziv je poziv na izgradnju. Toliko često smo čuli ovaj poziva iz evnađelja, a jesmo li ikad promišljali kako treba misliti i na konkretno naše djelovanje u svijetu? Naš utjecaj na prirodu ostaje za buduće generacije. Bog je stvarajući ovaj svijet povjerio ga čovjeku na upravljanje. I možemo povući onda paralelu između stvaranja svijeta i novog poslanja po Isus Kristu! Poželjno je promisliti i o svojim najmanjim, konkretnim djelima. Očuvajmo svijet i društvo zdravima, očuvajmo Božjima!

Dok se danas pripremamo za nedjelju, promislimo o tome što treba promijeniti. Zamolimo Gospodina da nam da snage i da nas obnavlja u svome duhu! Gospodine Isuse Krsite, podaj nam snage da možemo slijediti tvoj poziv i biti autentični kršćani. Amen.

Vlč. Davor Šumandl, župnik Župe bl. Alojzije Stepinac u Korpivnici i bolnički dušobrižnik u koprivničkoj OB Dr. Tomislav Bardek.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja