Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Vlč. Damir Slamek: Moramo biti jaki u vjeri da bi je mogli širiti drugima

/ sd

ČITANJA:

vl.: Post 3, 9-15.20;

Jdt 13, 18b-19;

Iv 19, 25-34

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: »Ženo! Evo ti sina!« Zatim reče učeniku: »Evo ti majke!« I od toga časa uze je učenik k sebi!

Riječ Božju tumači vlč. Damir Slamek:

Dragi slušatelji Hrvatskog katoličkog radija, od srca vas pozdravljam u ovom tjednu bit ćemo zajedno i skupa zastati nad dnevnim evanđeljem i osluškivati što nam to Gospodin govori. Jučer smo završili sveto uskrsno vrijeme svetkovinom Duhova. Danas je duhovski ponedjeljak, odnosno spomendan Blažene Djevice Marije – Majke Crkve. Uvijek mi je kao bogoslovu pa i sad kao mladom svećeniku bilo nejasno kamo spada uskrsni ponedjeljak u sveto uskrsno vrijeme ili vrijeme kroz godinu. Veže se uz blagdan Duhova jer je najbliži tom danu. Uskrsno vrijeme, kao jedno od najljepših vremena u liturgijskoj godini, traje pedeset dana i crkva kao da nam želi reći: ‘Ma evo vam još jedan dan’, jer se ne možemo rastati od Uskrsa kao jedinstvenog i najljepšeg događaja u povijesti ljudskog roda. Evo još jedan lijepi dan i lijepi blagdan da sa Marijom završimo uskrsno vrijeme i krenemo u „obično“ vrijeme – vrijeme kroz godinu. Kao ono kad se dobri prijatelji ne mogu samo tako rastati, nego daj još jednu natoči kaže netko od njih pa onda idemo. Lijepo nam je pa; neka to što duže potraje… I stvarno je posebno lijepo uskrsno vrijeme jer nam govori o onome što je najvažnije za našu vjeru Uskrsnuće našeg Spasitelja Isusa Krista i svjedočanstvima apostola, o kojima smo čitali u Djelima apostolskim. Trebamo znati da su apostoli rasli u toj vjeri i nije im bilo lako, ali kad su osjetili snagu Duha Svetoga svjedočili su i život dali za istinu – Isus je živ, on je naš Bog on je naše sve. Nakon što su ga vidjeli raspetog, pokopanog vidjeli su ga više puta uskrslog u njihovoj sredini.

Na taj događaj vraća nas i današnje evanđelje koje smo čuli; vraća nas na Golgotu, gdje pod Isusovim križem stoje njegova Majka Marija i još neke žene i jedan učenik jedini koji je bio na tom mjestu Ivan, apostol.

Apostole je Duh Sveti pokrenuo i svi su dali život za Isusa osim apostola Ivana koji je prirodnom smrću umro, on je naime prošao kalvariju s Isusom prateći ga do Golgote. Jučer smo dakle proslavili Duhove i Sveto pismo nam svjedoči da su apostoli bili zajedno sa Marijom i čekali obećanog Duha. Marija je stoga Majka Crkve kako je crkvena tradicija s pravom naziva jer je na dan Duhova rođena Crkva – zajednica Isusovih učenika koja je postepeno rasla i jačala u vjeri. Blažena Djevica Marija je naša Majka jer nam ju je Isus dao pod križem. Ona je s apostolima molila, postila sigurno im je govorila o Isusovom planu da se Crkva širi po svem krugu zemaljskom. Vjerujem da su je apostoli ispitivali o onome što im nije bilo jasno; jer su nakon velikog petka ostali zbunjeni i zatečeni, i ona im je sigurno pomogla da njihova vjera ne malaksa.

Njihova zadaća je bila širiti vjeru, ali to nisu mogli tako dugo dok se i sami nisu ojačali u vjeri. Tako isto i mi danas ne možemo širiti vjeru na druge, ako se i sami bojimo i ako smo nesigurni i plašljivi. U onom teškom vremenu kad nismo smjeli ići na svetu misu smjeli smo pokazati svoju vjeru u svojoj obitelji, na svom mobitelu ili profilu ili u brizi za potrebne u pomoći za stradale itd. Naša narodna poslovica kaže: „svako zlo za neko dobro“ tako je i to vrijeme korona krize bila nova prilika za činiti dobro za pomiriti se i svim srcem težiti za susretom s Gospodinom u svetoj pričesti. Naš zajednički dom, kako kaže papa Franjo je naš planet Zemlja i u to vrijeme je bio čišći nego ikad prije, stao je nepotreban promet, prevozilo se samo ono najnužnije i to je dobro. Što se manje čovjek vozi bilo kojim prijevoznim sredstvom to je zdraviji. Bolje šetati, voziti bicikl nego sjediti u autu. I na kraju to je jedna od velikih stvari koje su, između ostaloga, učinili apostoli. Pošli su doslovno pješice na sve strane svijeta i propovijedali evanđelje, ne smijemo tu zaboraviti i sv. Pavla misionara i evangelizatora koji je prošao najviše mjesta, ne samo pješice nego doduše i sa brodovima. Ali on je osnivao najviše zajednice vjernika, a kasnije se i sam vraćao u te zajednice da ih utvrdi u vjeri, pisao im poslanice koje i danas mi čitamo. Ostanimo stoga u pravoj vjeri koju smo primili od apostola i u kojoj smo poučeni. Amen.

Vlč. Damir Slamek, župnik u Orehovici.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja