Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Vlč. Damir Slamek: Isuse daje život vječni i vječno blaženstvo

/ sd

ČITANJA:

od dana: 2Tim 3, 10-17;

Ps 119, 157.160-161.165-166.168;

Mk 12, 35-37

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Naučavajući u Hramu, uze Isus govoriti: »Kako pismoznanci kažu da je Krist sin Davidov? A sam David reče u Duhu Svetome:

Reče Gospod Gospodinu mojemu:

‘Sjedi mi zdesna dok ne položim neprijatelje tvoje

za podnožje nogama tvojim!’

Sam ga David zove Gospodinom. Kako mu je onda sin?«

Silan ga je svijet s užitkom slušao.

Riječ Božju tumači vlč. Damir Slamek:

Današnje evanđelje vrlo je kratko i zasigurno izgovoreno iz usta sv. Petra apostola. Znamo da je Marko evanđelist bio pratitelj apostola Petra i njegov pisar. Evanđelist Marko nije vidio Mesiju-Krista, ali ga je preko prvog apostola Petra dobro upoznao i zapisivao sve što je bilo važno uz život i djelovanje Isusa. Česta propovijed apostola Petra bila je da Židovima približi Isusa koji je iz Davidove kraljevske loze. Ima dakle kraljevsko dostojanstvo, ali i više od toga, On je kralj kraljeva i Gospodar gospodara. No za Petra i ostale apostole bilo bi dosta da njihovi sunarodnjaci Židovi povjeruju i prihvate Isusa kao obećanog Mesiju, jer znamo da oni još uvijek čekaju Mesiju jer nisu povjerovali u Isusa koji je Mesija-Pomazanik Sin Boga živoga. U Djelima apostolskim opisana je snažna Petrova propovijed koju je izrekao na dan Pedesetnice, ili možda koji dan kasnije, kad ga je Duh Sveti ohrabrio. Sv. Petar jasno i glasno kaže za Isusa Krista: „Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime ovlada. David doista za nj kaže: ’Gospodin mi je svagda pred očima jer mi je zdesna da ne posrnem. Stog mi se raduje srce i kliče jezik, pa i tijelo mi spokojno počiva. Jer mi nećeš ostaviti dušu u podzemlju ni dati da pravednik tvoj truleži ugleda. Pokazat ćeš mi stazu života, ispuniti me radošću lica svoga.’ Braćo, dopustite da vam otvoreno kažem: praotac je David umro, pokopan je i eno mu među nama groba sve do današnjeg dana. Ali kako je bio prorok i znao da mu se zakletvom zakle Bog plod utrobe njegove posaditi na prijestolje njegovo, unaprijed je vidio i navijestio uskrsnuće Kristovo!

Ovaj čitavi govor apostola Petra usredotočen je na Kristovu smrt i uskrsnuće, a temeljen je na PS 16. Psalmi se pripisuju kralju Davidu i zato na temelju toga znanja koji Židovi imaju jer su dobro znali sve Psalme, pa im Petar tumači da je već tu u PS 16 klica Isusova uskrsnuća. Psalam izražava potpunu vjeru u Boga, u kojemu psalmist pronalazi radost i nadu za bijegom, ne od tjelesne smrti, već od truleži grijeha. Najvažnije je rečenica: „Ne bijaše moguće da smrt njime ovlada“, jer je Isus Sin Božji koji kako kaže današnje evanđelje – Sjedi zdesna Oca nebeskoga, Njemu čast i slava dok ne položi neprijatelje pod svoje noge, a to je Isus učinio kad je smrt uništio i bacio pod svoje noge.

U svetom uskrsnom vremenu mi svećenici u časoslovu smo molili „Stražari grob mu čuvali i pečatio kamen ga, a u grob svoj k’o pobjednik – on sada smrt sahranjuje!! Isus je uništio smrt zauvijek i sve paklene sile i samog đavla je pobijedio i oborio. Zato mu trebamo klicati i pjevati – Da budeš vazda Isuse veselje naše uskrsno! Preporođene izbavi od grijeha smrti užasne! Hvala ti Isuse što nam daješ život vječni i vječno blaženstvo, što si nas od trajne i vječne smrti oslobodio. Amen.

Vlč. Damir Slamek, župnik u Orehovici.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja