Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 S. Augustina Barišić: Ohrabrimo se i uđimo u komunikaciju s Isusom

/ sd

ČITANJA:

Dj 1,15-17.20-26;

Ps 113,1-8;

Iv 15,9-17

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: „Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas, ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna. Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar: vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.”

Riječ Božju tumači s. Augustina Barišić, Kljanjateljica Krvi Kristove:

Sv. Augustin u svojim spisima je napisao „Ljubi i čini što hoćeš!“, a Jeronim: „Ljubav ne poznaje pravila“! Dok Isus kaže: „Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas, ostanite u mojoj ljubavi. A budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi, kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj.“

Što zapravo Isus poručuje kroz biblijski tekst, kroz zapovijed? Zašto ova poruka? Zašto ova zapovijed?

Posebnost ove Isusove zapovijedi je u tome ne samo da je nova zbog svoga sadržaja, nego i zbog svoje unutarnje dinamike. To nije zapovijed koju treba poslušati ili slijepo izvršiti. Prije svega, te Isusove riječi traže stvarnost vjere. Isus nam ne zapovijeda da nešto učinimo, nego da prihvatimo ono što je on učinio za nas, darujući život za svoje prijatelje. Isus umire u ljubavi i daje zapovijed zato da učenici mogu ostati u toj ljubavi. Međutim, dok zapovijeda Isus ljubi svako stvorenje. Ljubi kroz iskrenost i patnju. Ljubi i kroz dubinu tišine. Dobro poznaje platno od kojeg smo satkani. Poziva i govori po Duhu Svetom. Zato učimo od Isusa i mi ljubiti, ali i biti u tišini i kroz nju učiti koristiti riječi koje nam nadahnjuje u potrebnim situacijama, a sveto Pismo govori kako miljenicima svojim i u snu On daje. I upravo zato, Isus često poručuje, ne strahuj od sebe jer Duh sveti te vodi. Isus bez tvoga pristanka ne želi ništa učiniti. On ti daje slobodu i kroz tvoju tišinu često postavlja osobna pitanja.

Zato, ohrabrimo se i uđimo u komunikaciju s Isusom. Sada je vrijeme. Ovo je trenutak dok razmatramo Riječ Božju. I dok osluškuješ tišinu, Isus te pita što ti želiš dijete moje, što za tebe mogu učiniti? Želiš li i ti ljubiti?

Isus zna tvoju potrebu, ali poštuje te i svejedno te pita što želiš? Jedno sam sigurna, dok „nesigurno i nespretno“ ljubiš one koje ti šalje na tvoj životni put, pita te želiš li naučiti ljubiti? Želiš li da te dotaknem i ozdravim dok prolazim kroz tvoju tišinu?

Stoga prijatelju dragi, neka i ovaj naš susret danas bude Isusov prolaz u tvojoj duši. Neka Isus i sada ostavi kod tebe svoj trag kako bi prepoznao i upoznao ljubav. Neka sada i u tebi ozdravi svaku komunikaciju i osobne odnose s Njim, s drugima i sa samim sobom kako bi mogao bezuvjetno ljubiti.

I na kraju, ja ću danas moliti za tebe da te ozdravlja i u komunikaciji s drugima, s pretpostavljenima, u tvojoj obitelji, na radnom mjestu i gdje god te treba. Jednostavno on je tu s tobom i bdije u tvojoj tišini. On je tvoj liječnik. On je ljubav koju trebaš potražiti i ljubiti.

Stoga, neka u našim dušama i životu uvijek odjekuju Isusove riječi: „Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas: ostanite u mojoj ljubavi.“ Što znači da je ljubav Očeva prema Kristu mjerilo ljubavi Kristove prema nama i naše ljubavi prema bližnjemu. Smrt Kristova koju svećenik navijesti u svakoj euharistijskoj žrtvi je najveći znak ljubavi: Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za prijatelje. Taj sakrament je vidljivi znak tijela Kristova i sakrament Crkve koja postaje tijelo Kristovo preko uzajamne ljubavi njezinih sinova. Budimo prijatelji Isusovi, činimo što nam zapovijeda. Ljubimo tako i mi jedni druge, bezuvjetno. Amen.

s. Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja