Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 S. Augustina Barišić: Gospodine, pomozi nam prepoznavati Tvoju prisutnost u našim životima!

/ sd

ČITANJA:

Dj 8, 5-8.14-17;

Ps 66,1-7,16.20;

1 Pt 3,15-18;

Iv 14, 15-21

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: „Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete jer kod vas ostaje i u vama je. Neću vas ostaviti kao siročad; doći ću k vama. Još malo i svijet me više neće vidjeti, no vi ćete me vidjeti jer ja živim i vi ćete živjeti. U onaj ćete dan spoznati da sam ja u Ocu svom i vi u meni i ja u vama. Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi; a tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati.”

Riječ Božju tumači s. Augustina Barišić, Kljanjateljica Krvi Kristove:

Hvaljen Isus i Marija, poštovani i dragi slušatelji HKR-a.

Osvrćući se na Riječ Božju danas, želim reći kako osjećam da je nama u Crkvi u ovim kriznim i teškim vremenima najviše potrebna snažna pomoć Duha Svetoga kojega zazivamo kod razlučivanja raznih situacija.

Sve što se događa u Crkvi, događa se u sili i snazi Duha Svetoga. Ako još uvijek nismo svjesni što je Duh sveti, ako ga nismo upoznali i doživjeli, podsjetit ću: Duh Sveti je treća božanska Osoba. On je poljubac Oca i Sina. Duh Sveti je sila i snaga. On je Osoba. Duh Sveti je i potrebiti znak Božje prisutnosti, ono Obećanje o kojem Isus govori jest dakle Duh Sveti. On je taj neophodni Branitelj i Tješitelj.

Stoga, ako Duha Svetoga gledamo iz perspektive vječnosti On je ljubav Oca i Sina, ali povijesno gledano Duh Sveti je ljubav Boga i svijeta, preciznije, čovjeka u svijetu. Tamo gdje prepoznajemo Duha Svetoga, znamo Isus je živ i po snazi obećanja. „Neću vas ostaviti kao siročad; doći ću k vama“.

Nije li rekao apostolima: „Bolje je za vas da ja odem, jer ako ne odem Branitelj neće doći k vama. Ako, pak, odem poslat ću ga k vama i ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje.“

Svijet, kako Isus kaže, ne vidi i ne poznaje Duha Svetoga. No, poznajemo li ga mi sami?  Jesmo li i mi svrstani u taj svijet? Zapitajmo se koliko poznajemo Duha Svetoga i koliko prepoznajemo Njegove darove. Zamolimo Gospodina da nam oprosti za svaku situaciju kada ga nismo prepoznali.

I na kraju smijemo moliti:

Gospodine, mi vjerujemo da si ovdje prisutan, znamo da nismo ni ostavljeni, ni siročad, ali pomozi nam prepoznavati Tvoju prisutnost u našim životima. Molimo te, poduči nas kako Te prepoznati, kako Te vidjeti u ljudima koje stavljaš na naš put, u svim novim stvarima i na svim novim mjestima.

Gospodine, vjerujemo da nismo sami, da si naš učitelj i da upravo ti u svakom trenutku u našem životu daješ smjer i značenje. Zahvaljujemo Ti Gospodine što nas ne ostavljaš kao siročad, već nam šalješ svoga Duha. Ovaj dan stavljamo u Tvoje ruke i tražimo Te da budemo otvoreni i spremni za sve tvoje darove i pozive koje za nas imaš. Amen!

s. Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja