Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 S. Augustina Barišić: Budimo i mi svjedoci Evanđelja

/ sd

ČITANJA:

Dj 15,22-31;

Ps 57,8-12;

Iv 15,12-17

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: „Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.”

Riječ Božju tumači s. Augustina Barišić, Kljanjateljica Krvi Kristove:

Hvaljen Isus i Marija, poštovani slušatelji HKR-a!

Prije nego što komentiram odlomak Ivanova evanđelja, pitam sebe i vas: jesmo li svjesni kada i u kojim situacijama se najčešće izgovara riječ „prijatelju“? Kada i s kojim prizvukom i u kojoj situaciji je Isus javno i prvi puta izgovorio riječ prijatelj?

Zanimljivo, ovo je riječ, koja se najčešće izgovara u najžalosnijem, najtragičnijem, ali ponekad i u najsretnijem trenutku.

Što se dogodilo kod Isusa? Kada je Isus, riječ prijatelju, prvi puta i u kojem okruženju izrekao? Riječ prijatelju, Isus je izrekao u najmračnijem trenutku svoga života, kada je Juda napustio dvoranu i otišao u noć. Reći će mu poslije Isus u Getsemaniju, kad je došao sa svjetinom: „Prijatelju! Zar i ti ovdje?”

Međutim, u odlomku Ivanova evanđelja, Isus kao da želi utisnuti drugi prizvuk i dati drugo značenje riječi prijatelj, kada kaže učenicima: „Vi ste moji prijatelji! Ne zovem vas više slugama, nego prijateljima!“

Opet jedna zanimljivost. Kada i gdje Isus izgovara ove riječi? Izgovara ih na rastanku sa svojima u dvorani Posljednje večere. Ali, rekla bih s prizvukom radosti, jer u tom trenutku i upravo tada, Isus ostavlja svoj duhovni dragulj, duhovnu oporuku: „Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam!“

Dragi prijatelji, ono što je tada govorio svojim učenicima, to sada govori i nama. Želi reći tebi i meni, prijatelju, i tebe želim podići s razine sluge na razinu prijatelja. Želim ti biti prijatelj u životu kada ti je teško, kada si osamljen i sam, kada nemaš s kime komunicirati i podijeliti svoju bol, znaj, ja ti i tada želim biti prijatelj.

I još nešto, biti s Isusom prijatelj znači da on i nas hoće pridružiti i učiniti dionikom svog intimnog i sinovskog odnosa s Ocem. Isus dakle svoje prijatelje cjelovito uzima u svoj posjed. Utapa ih u djelo spašavanja svijeta.

I na kraju, poštovani prijatelji, dopustimo da i nas u svakodnevnom životu Duh pomazuje i uzima u službu što je i Isus učinio sa svojima kada im je rekao: „Ja sam vas izabrao. Ja sam vas odredio. Ja vas i šaljem u svijet da donesete plod i plod vaš neka zauvijek ostane”. Pa budimo i mi svjedoci Evanđelja, poslani u svijet i određeni donijeti poruku spasenja i život svijetu. Amen!

s. Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja