Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 P. Mirko Sadak: Isus nas ohrabruje i poziva da se priznajemo Njegovim pred ljudima

/ sd

ČITANJA:

Jr 20, 10-13;

Ps 69, 8-10.14.17.33-35;

Rim 5, 12-15;

Mt 10, 26-33

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim apostolima: »Ne bojte se ljudi. Ta ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće doznati. Što vam govorim u tami, recite na svjetlu; i što na uho čujete, propovijedajte na krovovima. Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu.

Ne prodaju li se dva vrapca za novčić? Pa ipak ni jedan od njih ne pada na zemlju bez Oca vašega. A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se dakle! Vrijedniji ste nego mnogo vrabaca. Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njegovim pred Ocem, koji je na nebesima. A tko se odreče mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred svojim Ocem, koji je na nebesima.«

Riječ Božju tumači p. Mirko Sadak:

Braćo i sestre, dragi slušatelji HKR-a! Riječ Božja današnje nedjelje govori nam o potrebi življenja po vjeri, odnosno vjernosti Isusu. Prorok Jeremija strpljivo je podnosio progonstvo i poruge u svom poslanju koje je imao od Boga, ali se je uzdao u Gospodina i klicao: sa mnom je Gospodin kao snažan junak! U tom svom progonstvu radi Boga i Njegove Riječi koju je upućivao onima koji su odlutali s pravog puta, ustrajno je molio za pomoć, vjerujući da će ga Gospodin izbaviti od svih prijetnji i poruga koje su ga snašle… U drugom čitanju čujemo kako smo opravdani pred Bogom, jer se na nas razlila milost Božja i opravdanje po Isusu Kristu!

Sve to nam govori kako se nemamo čega bojati! Ne bojte se! Kaže nam Isus u današnjem Evanđelju: ne bojte se ljudi! Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo!

Strah je danas prisutan kod mnogih ljudi. Strah od budućnosti, strah od bolesti, strah od smrti, strah za egzistenciju. Živimo u svijetu u kojem ima toliko nepravde, zla i prijetnji sa svih strana. Prijetnji od gubitka posla, prijetnji od bolesti, prijetnji od rata, od neuspjeha, od toliko toga. Ali Isus nam kaže: ne bojte se ničega! Opravdani ste i spašeni! Jedino čega se trebamo bojati je da se ne pokolebamo. Da ne posustanemo u vjeri. Da odvažno svjedočimo za Krista i hrabro ispovijedamo vjeru u Njega, da se ne bojimo kada trebamo pred drugima svjedočiti svoju vjeru.

Nije lako živjeti vjeru u današnjem svijetu. Veliki je utjecaj ovoga svijeta baš protiv vjere i vjerskih načela. Danas možemo slobodno ići u crkvu, ali kad želimo živjeti svoju vjeru u praksi i u životu, uvijek ćemo naići na protivljenja i poruge – baš kao prorok Jeremija koji se tuži pred Gospodinom, ali ipak pouzdaje se u Njega!

Isus nas ohrabruje i poziva da se hrabro priznajemo Njegovim pred ljudima. Danas ne živimo u vremenu da bi nas netko zbog vjere u Krista progonio ili ubijao. Ali i danas trebamo svjedočiti svoju vjeru i opredijeljenost za Krista, pa čak i pred bližnjima koji ponekad mogu imati drugačije mišljenje. Koji možda vjeruju samo površno, iz običaja, a uz to žive ili rade nešto što nije u skladu s vjerom.

U takvim i drugim slučajevima možemo naići na trenutak kada se trebamo opredijeliti. Kada trebamo posvjedočiti, kada trebamo propovijedati po krovovima, a to znači javno živjeti i svjedočiti svoju vjeru i kršćanske vrijednosti.

Danas živimo u svijetu koji je liberalan, tobože slobodan, a ustvari robuje tuđem mišljenju, robuje medijima, robuje dnevnoj politici koja se uvijek mijenja i tako dalje. U konačnici, robuje grijehu, zarobljen je od ovoga svijeta, od utjecaja ovoga svijeta pod kojim živi i razmišlja, te svoj život oblikuje po diktatu i utjecaju medija i ovoga svijeta, a ne po evanđelju, ne prema Božjoj volji. Nije lako, ali je moguće svoje pouzdanje staviti u Gospodina!

P. Mirko Sadak, župnik zagrebačke župe Marije Majke Crkve

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja