Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Fra Josip Repeša: U kriznim situacijama Bog je tu kroz našu prisutnost

/ sd

ČITANJA:

Ez 47, 1-9.12;

Ps 46, 2-3.5-6.8-9;

Iv 5, 1-3a.5-16

Tekst evanđelja:

Bijaše židovski blagdan pa Isus uziđe u Jeruzalem. U Jeruzalemu se kod Ovčjih vrata nalazi kupalište koje se hebrejski zove Bethzatha, a ima pet trijemova. U njima je ležalo mnoštvo bolesnika — slijepih, hromih, uzetih.

Bijaše ondje neki čovjek koji je trpio od svoje bolesti trideset i osam godina. Kad ga Isus opazi gdje leži i kada dozna da je već dugo u tome stanju, kaže mu: »Želiš li ozdraviti?« Odgovori mu bolesnik: »Gospodine, nikoga nemam tko bi me uronio u kupalište kad se voda uzbiba. Dok ja stignem, drugi već prije mene siđe.« Kaže mu Isus: »Ustani, uzmi svoju postelju i hodi!« Čovjek odmah ozdravi, uzme svoju postelju i prohoda.

Toga dana bijaše subota. Židovi su stoga govorili ozdravljenome: »Subota je! Ne smiješ nositi postelju svoju!« On im odvrati: »Onaj koji me ozdravi reče mi: ‘Uzmi svoju postelju i hodi!’« Upitaše ga dakle: »Tko je taj čovjek koji ti je rekao: ‘Uzmi i hodi?’«

No ozdravljenik nije znao tko je taj jer je Isus nestao u mnoštvu što se ondje nalazilo. Nakon toga nađe ga Isus u Hramu i reče mu: »Eto, ozdravio si! ‘Više ne griješi da te što gore ne snađe!« Čovjek ode i javi Židovima da je Isus onaj koji ga je ozdravio. Zbog toga su Židovi počeli Isusa napadati što to radi subotom.

Riječ Božju tumači fra Josip Repeša:

Dragi brate i sestro, mir tebi!

Jedno od pitanja od kada je svijeta i vijeka jest: zašto Bog dopušta zlo i nepravdu? Opravdano ili neopravdano postavljamo pitanje imenujući „dežurnog krivca“ za sve – đavao. Ali, u ovom pitanju ni Bog ne ostaje bez primjedbe: Zašto On dopušta kad netko drugi tako uporno čini zlo. Pitanje će se, kako mi se čini, neprestano ponavljati dok je nastavak svijeta i vijeka, ali odgovora neće biti. Iskreno me zanima, kad bi znali odgovor na takvo pitanje, bili se lakše Bogu približili i povjerovali mu? Ne bih želio upirati u nikog prstom optužbe, ali mi se ipak čini da takvo pitanje najviše postavljaju oni koji su na neki način s Bogom raskrstili i sad traže suradnike u onima koji su još u dvojbi. Ako je zlo zlo, od njega se drugo ne može ni očekivati, ali ako Bog dopušta ili ne zaustavlja zlo, nije ni od njega baš sve ispravno. Neki bi rekli: „Bog ne može!“, drugi: „Bog ne postoji!“, treći pak najteže: „Bog postoji, ali je za nas nezainteresiran!“

Gospodin nas tako često upozorava kako Njegove misli i puti nisu kao naša očekivanja i planovi. Umjesto da po navici Boga stavljamo na optuženičku klupu možda bi nam korisnije zvučalo Gospodnje pitanje: A ti, prijatelju, što ti činiš, osim što brzo primjećuješ i reagiraš na moju „pasivnost“. Gdje si ti?

Promotrimo ovaj evanđeoski odlomak. Izgleda dobro, barem s Božje strane. Isus je primijetio uzetoga, pomogao mu je. A drugi? Ako bi bolje pogledali, ovdje se radi o kupalištu za kojeg se vjeruje da povremeno nad njega siđe anđeo Gospodnji, voda se uzbiba i oni koji se urone, ozdrave. Čija je to milost, ako ne Božja. Ali, zašto pored Božje milosti, u vidu čudotvorne kupelji nema onih koji bi uzetome pomogli, da ozdravi. Gdje je nestao čovjek? Gdje je nestao onaj koji od Boga stvoren kao dar Božji?

Nakon što je Isus uzetoga ozdravio, bolesnik je uzeo svoju postelju ali ga je okolina brzo ukorila zašto subotom nosi postelju. I Isusa je okolina kritizirala što ozdravlja subotom, kada treba mirovati. Koja žalosna situacija? Koji propust Isusovih suvremenika…

Slično bi mogao Gospodin pomisliti i za mene i tebe koji ćemo postavljati pitanje gdje je Bog u kriznim situacijama, istovremeno zaboravljajući da je u kriznim situacijama Bog prisutan kroz moju i tvoju prisutnost, dragi brate i sestro.

Ovo je vrijeme velike potrebe u kojem, pored naše žarke molitve Gospodinu za zdravlje mi moramo aktivno se uključiti i pomoći svakom u potrebi da dar Božji, zdravlje bude među nama.

Poseban pozdrav i zahvala svim zdravstvenim djelatnicima i volonterima koji ulažu toliko napora za naše prevencije i zdravlje. Bog vas blagoslovio.

Fra Josip Repeša, župnik župe Navještenja BDM Vrgorac

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja