Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Fra Josip Repeša: Razmatranje Božje riječi širi našu otvorenost Isusu

/ sd

ČITANJA:

Jr 11, 18-20;

Ps 7, 2-3.9bc-10.11-12;

Iv 7, 40-53

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Kad su neki iz naroda čuli Isusove riječi, govorahu: »Ovo je uistinu Prorok.« Drugi govorahu: »Ovo je Krist.« A bilo ih je i koji su pitali: »Pa zar Krist dolazi iz Galileje? Ne kaže li Pismo da Krist dolazi iz potomstva Davidova, i to iz Betlehema, mjesta gdje bijaše David?« Tako je u narodu nastala podvojenost zbog njega. Neki ga čak htjedoše uhvatiti, ali nitko ne stavi na nj ruke.

Dođoše dakle stražari glavarima svećeničkim i farizejima, a ovi im rekoše. »Zašto ga ne dovedoste?« Stražari odgovore: »Nikada nitko nije ovako govorio.« Nato će im farizeji: »Zar ste se i vi dali zavesti? Je li itko od glavara ili od farizeja povjerovao u njega? Ali ta svjetina koja ne pozna Zakona — to je prokleto!« Kaže im Nikodem — onaj koji ono prije dođe k Isusu, a bijaše jedan od njih: »Zar naš Zakon sudi čovjeku ako ga prije ne sasluša i ne dozna što čini?« Odgovoriše mu: »Da nisi i ti iz Galileje? Istraži pa ćeš vidjeti da iz Galileje ne ustaje prorok.« I otiđoše svaki svojoj kući.

Riječ Božju tumači fra Josip Repeša:

Dragi brate i sestro, mir tebi!

Gospodin nam se ne nameće, on tiho ulazi u naš život suočavajući se sa svim ogradama i poteškoćama naših pitanja i tumačenja.

Današnji evanđeoski odlomak nas poziva na razmatranje Riječi koja se utjelovila u Isusu Kristu. Čovjeku onog vremena, ali i danas, Isus pristupa s poteškoćom, osjeća se napetost. Tko je Isus za mene? Ne samo, što je Isus predstavljao svojim suvremenicima nego što predstavlja meni. Jesu li razlozi zbog kojih su Isusa u svoje vrijeme odbacivali slični mojim s kojima nekad ostajem u distanci od Boga? Ima li u mojem odnosu prema Isusu kakve podvojenosti koja mi priječi prihvatiti njegov Identitet, stvarnost.

Ako su Isusa, zbog svojih razloga, htjeli uhvatiti i privesti, ulazim li u napast jednako danas učiniti, jer ni kod nas Isus ne ispunjava sva očekivanja, nade. U razgovoru između stražara, glavara svećeničkih i farizeja primjećujemo slojevitost odjeka Isusova djelovanja: jedni su pod utiskom, otvaraju se; drugi nažalost ostaju zatvoreni. Silno su navezani na svoju viziju Boga i svijeta. Zbog toga su agresivni, zahtjevni.

U takvom metežu međusobno suprotstavljenih stavova nalazimo se i mi danas. Hoćemo li u razgovoru čuti one koji, zbog aktualne situacije, uz Boga ostaju i one koji se udaljavaju? U kojem od ovih stavova pronalazim sebe? Što mogu reći o svojoj otvorenosti slušanju Božje Riječi? Postoji li nešto što me zatvara za Nju? Zamolimo Isusa da nam pomogne preispitati svoje srce.

Svijet danas treba osobe u liku Nikodema, koji će otvoreno propitkivati i tražiti Isusa. On neuspješno opominje svoju subraću, upozorava na nepravdu misli i dijela. Tko su moji „Nikodemi“? Znam li ih slušati? Bog nas preko ljudskih opomena želi sačuvati od životnih pogrešaka.

Dragi brate i sestro, u ovim posebnim okolnostima razmatranje Božje Riječi može nas približiti otvorenosti Isusu. U svoje svakodnevne obveze ponesimo i molitvu srca: „Isuse, otvori me i približi k Sebi!

Fra Josip Repeša, župnik župe Navještenja BDM Vrgorac

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja