Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Fra Josip Repeša: Prepustimo se Božjem miru, stabilnosti i razboritosti!

/ sd

ČITANJA:

Izl 32, 7-14;

Ps 106, 19-23;

Iv 5, 31-47

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus Židovima: »Ako ja svjedočim sam za sebe, svjedočanstvo moje nije istinito. Drugi svjedoči za mene i znam: istinito je svjedočanstvo kojim on svjedoči za mene. Vi ste poslali k Ivanu i on je posvjedočio za istinu. Ja ne primam svjedočanstva od čovjeka, već govorim to da se vi spasite. On bijaše svjetiljka što gori i svijetli, a vi se htjedoste samo za čas naslađivati njegovom svjetlosti. Ali ja imam svjedočanstvo veće od Ivanova: djela koja mi je dao izvršiti Otac, upravo ta djela koja činim, svjedoče za mene — da me poslao Otac. Pa i Otac koji me posla sam je svjedočio za mene. Niti ste glasa njegova ikada čuli niti ste lica njegova ikada vidjeli, a ni riječ njegova ne prebiva u vama jer ne vjerujete onomu kojega on posla.

Vi istražujete Pisma jer mislite po njima imati život vječni. I ona svjedoče za mene, a vi ipak nećete da dođete k meni da život imate. Slave od ljudi ne tražim,

ali vas dobro upoznah: ljubavi Božje nemate u sebi. Ja sam došao u ime Oca svoga i vi me ne primate. Dođe li tko drugi u svoje ime, njega ćete primiti.

Ta kako biste vi vjerovali kad tražite slavu jedni od drugih, a slave od Boga jedinoga ne tražite! Ne mislite da ću vas ja tužiti Ocu. Vaš je tužitelj Mojsije u koga se uzdate. Uistinu, kad biste vjerovali Mojsiju, i meni biste vjerovali: ta o meni je on pisao. Ali ako njegovim pismima ne vjerujete, kako da mojim riječima vjerujete?«

Riječ Božju tumači fra Josip Repeša:

Dragi brate i sestro, mir tebi!

Možemo li primijetiti trud Božji oko nas? Želimo li između redaka očitoga vidjeti namjeru Božju da nam bude dobro i lijepo u životu? Budimo iskreni sebi i drugima, koliko nam željena čuda pomažu ili ne primijetiti Božju trajnu prisutnost koja je za nas spasonosna. Znakovi, čudesa, milosti, često su znak željenog brzo rješenja postojećeg kompliciranog stanja. Znakovi, čudesa, milosti trebali bi u našem životu biti znak da je Bog uvijek uz nas i onda kada nam nije od velike pomoći, kako tada pomišljamo. Ovo stanje stresa, osjećaja bezizlaznosti samo je put razvijanja našeg odnosa s Bogom koji ne bi smio ovisiti o trenutnom raspoloženju. Bog je s nama, u radosti i žalosti. Naš Bog nije umro, imamo se kome obratiti za pomoć, za zahvalu, za spontani susret.

Pokušajmo u ovim trenucima stati, opustiti se i prepustiti Božjem miru, stabilnosti, razboritosti. Odricanje, koje se u ovoj korizmi zbog postojeće situacije svima nametnulo, postaje način iskrenog promatranja svih blagodati koje imamo ali ih ne primjećujemo. Nezadovoljstvo, koje sada može biti opravdano i uvjetovano situacijom bilo je, nažalost, prisutno i prije, u vrijeme kada nismo osjećali ovakve represivne mjere za našu sigurnost.

Bog je mir i on nas svojim mirom želi ohrabriti i podignuti pali duh, raspoloženje i nesigurnost.

U novonastaloj situaciji, kada je fokus na svemu negativnom, kada se čini da se sve ruši, otkazuje i zatvara, pomislite i na ove pozitivne stvari:

Nije sve otkazano. Sunce nije otkazano. Proljeće nije otkazano. Prijateljstva nisu otkazana. Obitelj nije otkazana. Ljubav nije otkazana. Čitanje nije otkazano. Empatija nije otkazana. Mašta nije otkazana. Razgovori nisu otkazani. Ljubaznost nije otkazana. Nada nije otkazana. Molitva nije otkazana. U svim tim lijepim situacijama i mnogim drugim koje nam nitko ne može otkazati, Bog je tu.

Dragi brate i sestro, podigni klonuli duh, Gospodin je uz nas.

Fra Josip Repeša, župnik župe Navještenja BDM Vrgorac

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja