Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Fra Josip Repeša: Onaj koji mudro postupa sa svojim životom može očekivati plodove

/ sd

ČITANJA:

Jr 3, 14-17;

Otp. pj.: Jr 31, 10-11b.13;

Mt 13, 18-23

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Vi, dakle, poslušajte prispodobu o sijaču. Svakomu koji sluša Riječ o Kraljevstvu, a ne razumije, dolazi Zli te otima što mu je u srcu posijano. To je onaj uz put zasijan. A zasijani na tlo kamenito — to je onaj koji čuje Riječ i odmah je s radošću prima, ali nema u sebi korijena, nego je nestalan: kad zbog Riječi nastane nevolja ili progonstvo, odmah se pokoleba. Zasijani u trnje — to je onaj koji sluša Riječ, ali briga vremenita i zavodljivost bogatstva uguše Riječ, te ona ostane bez ploda. Zasijani na dobru zemlju — to je onaj koji Riječ sluša i razumije, pa onda, dakako, urodi i daje: jedan stostruko, jedan šezdesetostruko, a jedan tridesetostruko.«

Riječ Božju tumači fra Josip Repeša:

Hvaljen Isus i Marija, mir tebi!

Sjećate li se onih akcija kad su se prodavale povoljno dionice nekih velikih tvrtki u domovini, kad su se stvarali redovi ispred ovlaštenih ureda, podizao novac s računa ili izvlačio ispod obiteljskih madraca? Svi su imali zajednički motiv: povoljno kupiti, a onda se na tome obogatiti! I mnoge su ovlaštene institucije naglašavale da je i to rizik na koji treba računati. Naravno, taj dio teksta se najmanje čitao u priručnicima, gledalo se samo koliki bi bio dobitak kada se te dionice prodaju.

I, prošle te akcije, kupile se dionice. Je li porastao standard? Kad bi te iste ljude, koji su čekali u redu očekujući brzu zaradu, danas upitali jesu li sad bogataši nakon što su kupili paket dionica, brzo bi čuli uobičajene odgovore da je kriza, kako se nema, da je netko sve opljačkao i slično. U međuvremenu se uvijek govori o krizi, neimaštini i sveopćoj pljački, ali čim se stvore neke prigode ili akcije, mnogi nekako pronađu novac spremni za brzo bogaćenje. Međutim, česti nas primjeri uče kako bogaćenja preko noći nema. Otkopani su svi ćupovi ili kovčezi s blagom, prodane su zemlje pokojnih roditelja, rasprodale dionice u bezvrijednost. Ostao je samo zaključak: sve je pokradeno, prevareno, ostala je samo kriza.

Često se i kod Boga kockamo, očekujući brzu milost, a onda i tu ostanemo razočarani. Onaj koji mudro postupa sa svojim životom može očekivati neke plodove, ostali brzo ostanu i bez svojih početnih sredstava, sjemena. I zašto onda Bog u nas, ovako rizične investicije, ipak ulaže svoje povjerenje. Zašto sijač sije riječ Božju? Namjera sijača je da sjeme donese ploda. Sjeme je uvijek svugdje isto, ali podloga je različita. Evanđelje to lijepo prikazuje: ‘Svakomu koji sluša Riječ o Kraljevstvu, a ne razumije, dolazi Zli te otima što mu je u srcu posijano. To je onaj uz put zasijan. A zasijani na tlo kamenito – to je onaj koji čuje Riječ i odmah je s radošću prima, ali nema u sebi korijena, nego je nestalan: kad zbog Riječi nastane nevolja ili progonstvo, odmah se pokoleba. Zasijani u trnje – to je onaj koji sluša Riječ, ali briga vremenita i zavodljivost bogatstva uguše Riječ, te ona ostane bez ploda. Zasijani na dobru zemlju – to je onaj koji Riječ sluša i razumije, pa onda, dakako, urodi i daje: jedan stostruko, jedan šezdesetostruko, a jedan tridesetostruko.’

Sad malo razmislimo i zavirimo u svoje srce Kako izgleda moje tlo za Riječ Božju? Je li pripravljeno ili zapušteno? A dan koji nam se daruje prigoda je da se bolje pripremimo.

Mir tebi!

Fra Josip Repeša, župnik župe Navještenja BDM Vrgorac

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja