Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Fra Josip Repeša: Bog ne napušta svoj narod, svoje stvorenje, svojinu svoju!

/ sd

ČITANJA:

Iz 7, 10-14; 8, 10;

Ps 40, 7-11;

Heb 10, 4-10;

Lk 1, 26-38

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: »Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!«

Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav.No anđeo joj reče:

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke, i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.«

Nato će Marija anđelu: »Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?«

Anđeo joj odgovori: »Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. l zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!«

Nato Marija reče: »Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!« I anđeo otiđe od nje.

Riječ Božju tumači fra Josip Repeša:

Dragi brate i sestro, mir tebi!

Možemo li se sjetiti najava velikih reklamnih projekata, kad nam na medijskoj sceni dolaze neobične reklame i privlače nam pozornost, a onda potom otkriju svoje lice promovirajući određenih događaj ili proizvod. Reklamne nagradne igre natjeravaju publiku otkrivati što se krije iza reklamnog slogana, tek rijetki sretnici dobiju nagradu za svoju kreativnost i trud. Blagdan Navještenja Blaženoj Djevici Mariji, blagdan je Isusova utjelovljenja među ljudima, trenutak direktnog zahvata Božjeg u ljudski život. Bog ne napušta svoj narod, svoje stvorenje, svojinu svoju. Bog to čini na svoj način, tiho, nezapaženo. U Nazaretu nije odjeknula vijest o dolasku anđela Gabrijela u kuću Marijinu, ali jest potom neugodna reakcija o iznenadnoj Marijinoj trudnoći. Isusovi suvremenici, susjedi, prijatelji, dugo nisu poznavali Božji plan sa vjernom Marijom, službenicom, i Josipom, njezinim zaručnikom. Očito se u Božjoj providnosti plan Isusova dolaska među ljude tiho i skromno pripremao. Bog ne treba reklame i agencije za skupljanje pozornosti za svoj „proizvod“. Bog za ovaj plan bira karakterne ljude koji će spremno prihvatiti i, uz sve nedoumice, vjerno sudjelovati u dolasku Isusa Krista.

Divit ćemo se primjeru Blažene Djevice Marije, primjeru Josipa pravednog… hoćemo li u tom nizu onih koji zaslužuju divljenje primijetiti kako bi Bog rado želio i nas vidjeti, pridružiti nas projektu spasenja. Kao što je Mariji ponudio biti majkom svoga Sina, Josipu biti hranitelj, Bog je u svojoj providnosti primijetio i ostale za odgovorne i važne zadaće. Ne samo prije par stoljeća nego i nas danas. Bog kuca na moja i tvoja vrata, dragi brate i sestro i ponekad nejasnim govorom jasno želi reci: Danas želim tebe, na tom odgovornom mjestu.

Ponekad pri tome koristi nejasne nebeske „marketinške poteze“ koji se ustrajnim promatranjem očima vjere prepoznaje i prihvaća. Marija nije poznavala sve etape Božje providnosti ali je, odgojena u duhu vjere, povjerovala i otvorila vrata života kako bi Gospodin ušao i nastanio se, … trajno.

Riječi Gabrijela anđela: „Zdravo Milosti puna!“ riječi nisu samo rezervirane Mariji, nego svima nama, svakom na svojstven način. Da bi plan Božji kvalitetno uspio nije potrebna samo suradnja dokazanih svetaca nego i nas, koji smo pozvani na svetost.

Neka nam u tome pomogne naša nebeska Majka Marija sa svojim milim riječima: „Evo službenice Božje, neka mi bude po tvojoj riječi.

Mir i otvorenost svima!

Fra Josip Repeša, župnik župe Navještenja BDM Vrgorac

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja