Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Fra Dalibor Stjepanović: Naviještanje i svjedočenje Radosne vijesti zadatak je svih kršćana

/ sd

ČITANJA:

Dj 2, 1-11;

Ps 104, 1ab.24ac.29b-31.34;

1Kor 12, 3b-7.12-13;

Iv 20, 19-23

Tekst evanđelja:

Uvečer onoga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.«

To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.«

Riječ Božju tumači fra Dalibor Stjepanović:

Danas, pedeset dana nakon proslave Kristova Uskrsnuća, Crkva slavi svetkovinu Duhova, kada se ujedno slavi i rođendan Crkve. Prema izvješću zabilježenom u Djelima Apostolskim, kada je napokon došao dan Pedesetnice Isus je poslao obećanog Duha tješitelja, koji je sišao na glave učenika u vidu plamenih jezika i svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima. I možemo reći da je s tim zapravo Gospodin u cijelosti objavio u svojoj slavi, da je cjelovito Presveto Trojstvo očitovalo neizmjernu Božju ljubav, nesakriveno u svim svojim osobnostima.

Međutim, današnje evanđelje nam govori da je Isus Duha Svetoga apostolima dao već kod prvog susreta s Njime nakon Uskrsnuća: uvečer, onog istog dana, prvog u tjednu. Tada su apostoli dobili i svoje prvo postuskrsno poslanje koje Crkvu prati kroz sva vremena: Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas, i apostoli su već tada počeli s određenim strahom živjeti Radosnu vijest i provoditi zadaću. Međutim, zbog ljudske slabosti i dalje ostaju u strahu i ne izlažu se, nego samo slijede najdetaljnije upute koje imaju, u čežnji za ponovnim susretom s Gospodinom. Zapravo, taj prvi susret u kojem Isus daje Duha Svetoga svojim učenicima bio je priprava i osposobljavanje za ono što slijedi. Na dan Pedesetnice ponovni silazak Duha Svetoga, ovaj puta od proslavljenog Krista, koji je uzašao Ocu, poticaj je učenicima i Crkvi da svoju zadaću besprijekorno do obavljaju do kraja svijeta: ponovni silazak Duha Svetoga zapravo pokazuje puninu kršćanskog življenja i poslanja.

Naviještanje i svjedočenje Radosne vijesti više nije zadaća samo za učenike, nego za sve one za koje se Isus molio u svojoj Velikosvećeničkoj molitvi na Veliki Četvrtak, koju nam donosi Ivanovo evanđelje, a to su svi koji povjeruju. Kako bi to bilo omogućeno svima, da svi imaju priliku povjerovati, odmah u početku javnog djelovanja, na dan kojeg Crkva slavi kao svoj rođendan, Duh Sveti izlijeva svoje darove na učenike. A darovi su Duha upravo ono po čemu se kršćani i danas u svijetu prepoznatljivi: da u njihovu životu bude prepoznato djelo Božje Ljubavi i sama Ljubav Božja – Krist. Kao prvi od darova, Sveto Pismo navodi dar jezika: Nisu li svi ovi što govore Galilejci? Pa kako to da ih svatko od nas čuje na svojem materinskom jeziku? Međutim, odmah u nastavku se vidi da to nije tek dar kao dar, nego dar sa svrhom: svi ih mi čujemo gdje našim jezicima razglašavaju veličanstvena djela Božja. Od tada je zadaća naviještanja Radosne vijesti zapravo povjerena ne samo apostolima, nego čitavoj Crkvi, dok sve narode ne učinimo Isusovim učenicima, prema Matejevu evanđelju, odnosno dok svi ne budemo zajedno slavili Gospodina.

fra Franjo Dalibor Stjepanović

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja