Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Fra Anto Tomas: Pazimo kako ne bi bili samozvani pravednici u modernim plaštevima

/ sd

ČITANJA:

Iz Prigodnih čitanja (str. 190-203):

1Iv 1, 5 – 2, 2;

Ps 51, 3-6a;

Lk 7, 36-50

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njim. On uđe u kuću farizejevu i priđe k stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je Isus za stolom u farizejevoj kući pa ponese alabastrenu posudicu pomasti i stade odostrag, kod njegovih nogu. Sva zaplakana poče mu suzama kvasiti noge: kosom ih glave svoje otirala, cjelivala i mazala pomašću.

Kad to vidje farizej koji ga pozva, pomisli: »Kad bi ovaj bio Prorok, znao bi tko i kakva je to žena koja ga se dotiče: da je grešnica.« A Isus, da mu odgovori, reče: »Šimune, imam ti nešto reći.« A on će: »Učitelju, reci!« A on: »Neki vjerovnik imao dva dužnika. Jedan mu dugovaše pet stotina denara, drugi pedeset. Budući da nisu imali odakle vratiti, otpusti obojici. Koji će ga dakle od njih više ljubiti?« Šimun odgovori: »Predmnijevam, onaj kojemu je više otpustio.« Reče mu Isus: »Pravo si prosudio.« I okrenut prema ženi reče Šimunu: »Vidiš li ovu ženu? Uđoh ti u kuću, nisi mi vodom noge polio, a ona mi suzama noge oblila i kosom ih svojom otrla. Poljupca mi nisi dao, a ona, otkako uđe, ne presta mi noge cjelivati. Uljem mi glave nisi pomazao, a ona mi pomašću noge pomaza. Stoga, kažem ti, oprošteni su joj grijesi mnogi, jer ljubljaše mnogo. Komu se malo oprašta, malo ljubi.« A ženi reče: »Oprošteni su ti grijesi.«

Sustolnici počeše nato među sobom govoriti: »Tko je ovaj, te i grijehe oprašta?« A on reče ženi: »Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!«

Riječ Božju tumači fra Anto Tomas:

Ova žena iz Evanđelje dobro je poznavala društvo koje je samo naizgled bilo dobro i pošteno. Možda je među uzvanicima bilo i onih koji su je iskorištavali, stavljali masku čistunaca i besprijekornosti, ali ona ih nije prokazivala. Znala je da se ispod njihova morala, religioznosti i lica nalazi sve drugo samo ne pobožnost. Nije se dala zavesti ni njihovim ugledom ni bogatstvom. Dok su svi oko Isusa nosili maske, ona javna nosi sa sobom svoje lice, kakvo god ono bilo, ali je njezino. A, znala je gdje se nalazi izvor istinske čistoće i opraštanja.

Ona je slika našega života. Osjećala je grijeh zbog svoga života i tragedije, ali je u sebi nosila i nadu da će susresti nekoga koji je neće prezirati. Tražila je nekoga komu će moći povjeriti svoju dušu i srce. U njoj je prisutna nada da će moći početi sve iz početka. I našale je onoga koga je tražila. A ja, ti???

Što nam želim reći? Svatko se od nas može prepoznati čas u ulozi farizeja Šimuna, čas u liku žene, a vrlo malo je trenutaka kad se ponašamo poput Isusa. Isus ne opravdava ženim dotadašnji život, nego traži obraćenja, traži zaokret, povratak. Promislimo malo: koliko li je samo ljudi koji svoj ugled grade na bijedi drugih ljudi: bogati na račun siromašnih; nepravedni koji nikad ne govore o svojoj nepravdi, nego maskom pokrivaju svoju pokvarenost namećući drugima norme.

Mnogi misle da je dovoljno biti pristojan čovjek i sve je uredu. Glavna razlika između nas i farizeja većinom je u tome što se udaramo u prsa i riječima priznajemo da smo grešnici, ili mislimo doista da ono što kažemo: „Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj“, ili „Gospodine, budi milostiv meni grešniku?“ Mi nismo suci drugima. Moramo jedni drugima pomoći, jer svima nama je to potrebno. Svatko od nas ima iskustvo težine i opterećenja koji grijeh stvara u nutrini.

Također nam je dobro znano, a u to i vjerujemo, da je svatko od nas doživio i ono radosno iskustvo, kada su nam bili oprošteni grijesi, kad smo se pomirili s Bogom. Samo onaj tko je doživio tu radost oproštenja može shvatiti središnji događaj ovoga evanđelje: Isusovo oproštenje preljubnici. Zato, čuvajmo se da ne budemo samozvani pravednici u modernim plaštevima. Samo onaj tko se kaje za vlastite grijehe, koji mete najprije ispred svojega praga, taj dobiva oproštenje. Ne zaboravimo: tko mnogo ljubi tomu će biti puno toga oprošteno. A tko malu ljubi i malo oprašta u svojoj okolini, tomu će biti i manje oprošteno.

fra Anto Tomas

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja