Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Fra Anto Tomas: Ne tražimo znak nego činimo milosrđe

/ sd

ČITANJA:

Jon 3, 1-10;

Ps 51, 3-4.12-13.18-19;

Lk 11, 29-32

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Kad je nagrnulo mnoštvo, poče im Isus govoriti: »Naraštaj ovaj naraštaj je opak. Znak traži, ali mu se znak neće dati doli znak Jonin. Doista, kao što je Jona bio znak Ninivljanima, tako će biti i Sin Čovječji ovomu naraštaju.«

»Kraljica će Juga ustati na Sudu s ljudima ovog naraštaja i osuditi ih jer je s krajeva zemlje došla čuti mudrost Salomonovu, a evo ovdje i više od Salomona! Ninivljani će ustati na Sudu s ovim naraštajem i osuditi ga jer se obratiše na propovijed Joninu, a evo ovdje i više od Jone!«

Riječ Božju tumači fra Anto Tomas:

„U korizmi svojim prilozima u Kruh sv. Ante pomažemo siromašne“, stoji zapisano u Župnim obavijestima Župe Plehan za korizmu 2020. godine. Ovaj korizmeni poziv potiče vjernike na djela ljubavi prema bližnjemu. Poziv je nasljedovanja Kristove ljubavi prema nama. Došao je među nas da nas spasi, izvede iz naše nevolje. Pred Bogom stojimo kao grešnici, svjesni koliko opraštamo i pomažemo drugima. Stojimo pred Bogom poput proroka Jone, koji se opire Božjem nalogu da pođe u grad Ninivu i pozove na obraćenje.

Pripovijest o Joni i gradu Ninivi dokaz je Božjeg milosrđa i ljubavi, koju Krist obnavlja došavši među ljude koje zahvaća činom pomirenja i obraćenja. Krist je došao pomiriti nas s Ocem nebeskim. Svakodnevno nas Bog opominje i poziva na obraćenje preko naših bližnjih. Koliko god grešnost ljudska bila velika, Božje milosrđe u Isusu Kristu je veće. U Isusu je „više od Jone“, „više od Salamona“.

Prihvatimo Isusa i pouzdajmo se u njegovo milosrđe, jer On kaže: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva – to je strašan izazov za svakoga od nas i za zajednicu kao takvu. Taj Gospodinov izazov prelazi u strategiju. Isus ne isključuje nikoga, on ne zataškava niti uljepšava. Krist Gospodin prihvaća svakoga kakav jest. Želeći ga izliječiti nudeći mu svoje prijateljstvo. Isus obvezuje zajednicu, a to znači mene i tebe da ne osuđujemo, nego da poput njega pružamo prijateljstvo i zajedništvo u molitvi. Bog više voli unutrašnje osjećaje iskrena i milosrdna srca, nego strogo i vanjsko provođenje propisa. Jer ako je Gospodin milosrdan prema meni, koji nisam bolji od ostalih, onda moram i ja davati i širiti milosrđe. Ne tražimo znak nego činimo milosrđe. Počnimo to odmah činiti. Vrijeme je kratko!

fra Anto Tomas

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja