Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Fra Anto Tomas: Molitva Očenaša pomaže u širenju Božjeg kraljevstva za dobro zemlje i ljudi

/ sd

ČITANJA:

Iz 55, 10-11;

Ps 34, 4-7.16-19;

Mt 6, 7-15

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete.

Vi, dakle, ovako molite:

‘Oče naš, koji jesi na nebesima!

Sveti se ime tvoje!

Dođi kraljevstvo tvoje!

Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji!

Kruh naš svagdanji daj nam danas!

I otpusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim!

I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga.’

Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka.«

Riječ Božju tumači fra Anto Tomas:

Korizma je vrijeme susreta s Gospodinom. Korizmeno vrijeme je prilika odmoriti svoje tijelo i dušu, naći pogodno mjesto za predah i pogledati u svoje džepove, torbe, gepeke, srce i dušu što sve nosimo, jer želimo susresti Gospodina na brdu svog življenja. U dubini svog bića osjećamo da nas Gospodin zove. I krenuli smo na sastanak.

No, što sve nosimo u svojim džepovima, torbama, srcu i duši? Možemo li što odbaciti i ubrzati susret s Gospodinom. Zato je korizma vrijeme odricanja i posta. Dok hodamo u susret Gospodinu s povjerenjem i ljubavlju, hodamo prostorima ljubavi i radosti – ali i prostorima zahvaćenim mržnjom i ratom. Moramo se odmoriti i osluškivati što nam Gospodin poručuje.

Kako s Gospodinom razgovarati? Koje riječi govoriti? Koje teme započeti? Znamo kakvi smo – nekada od nas drugi do riječi ne mogu doći, katkada čujemo od drugih da samo blebećemo. Kako s Gospodinom razgovarati? Danas nam Gospodin šalje odgovor na postavljena pitanja u Riječi koju smo čuli u Očenašu. Očenaš je postao duša našega života, lijepa riječ koju u susretu s Gospodinom prvu kažemo. Neka Gospodine bude volja tvoja i na zemlji i na nebu, daj nam svoje kraljevstvo da živimo u miru i dobru.

U drugom dijelu Očenaša pojavljuju se problemi. U pitanju je kruh, hrana za naše tijelo, i kruh praštanja i izbavljanja od Zloga. Zašto ima toliko gladi i patnje na zemlji? Zašto se vode ratovi?

Kako moliti Očenaš na prostoru zahvaćenom zlom i smrću, u Bosanskoj Posavini ili drugim prostorima uništenim ratom i mržnjom? Oni koji ne mole Očenaš i ne prihvaćaju razgovor s Bogom uvijek su u opasnosti biti zahvaćeni zlom i mržnjom i kroz ratove i uništenja – to u praksi pokazati. Iskustvo ljudi koji se vraćaju na prostore zahvaćene zlom i ratom pokazuje da se molitvom Očenaša i živeći Očenaš – može postati apostol mira i dobra. Prilika je upravo onima koji slušaju današnju Božju riječ uputiti se na te prostore i vidjeti kako molitva Očenaša pomaže u širenju Božjeg kraljevstva za dobro zemlje i ljudi.

fra Anto Tomas

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja