Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Fra Anto Tomas: Molimo bez prestanka jer molitva mijenja molitelja, a on mijenja svijet

/ sd

ČITANJA:

Est 4, 17k-m.r-t;

Ps 138, 1-3.7c-8;

Mt 7, 7-12

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se.

Ta ima li koga među vama da bi svojemu sinu, ako ga zaište kruha, kamen dao? Ili ako ribu zaište, zar će mu zmiju dati? Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac vaš, koji je na nebesima, dobrima obdariti one koji ga zaištu!

Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci.«

Riječ Božju tumači fra Anto Tomas:

Često znamo čuti kako jedni drugima čestitamo imendane, rođendane, neke obljetnice i drugo: Neka Gospodin ispuni sve tvoje želje! I ne razmišljamo kako to nije dobro. Kao da mi znamo što je najbolje za nas, pa bi Gospodin trebao ispunjavati naše želje i željice koje znaju nerijetko biti i pogubne za nas. Gospodin nigdje u Bibliji nije rekao da će ispuniti sve naše želje, ali je rekao da će ispuniti sva svoja obećanja.

Uvijek me obogati ona molitva, koju je napisao jedan nepoznati vojnik u vrijeme američkog građanskog rata. Vjerujem da ste je više puta čuli, ali je želim danas podijeliti s vama. I taj vojnik ovako svjedoči:

Molio sam Boga za jakost,

a on me načinio slabim

da bih bio skroman i ponizan.

Molio sam njegovu pomoć

da bih činio velika djela,

a on me učinio malenim

da bih činio dobra djela.

Molio sam za bogatstvo i dobra

da bih bio sretan i bezbrižan,

on me učinio siromašnim

da bih bio mudar, neovisan i slobodan.

Molio sam za sve stvari ovog svijeta

kako bih uživao život.

A on mi dade život

da bih se radovao stvarima u svijetu.

Ništa nisam dobio od onoga što sam tražio,

ali sam dobio sve ono

što je bilo dobro za mene.

Moja je molitva bila protiv mene uslišana.

Jer sam blagoslovljeni čovjek među svim ljudima.

Budimo i mi blagoslovljeni ljudi, a to ćemo biti ako molimo Gospodina da se njegova volja ispuni u našem životu. Koje li milosti da ga smijemo zvati Ocem. Veće bliskosti od te nema. U njoj otkrivamo Božju dobrotu kao način djelovanja prema svijetu i prema čovjeku. Ogrnuti i nadareni tom dobrotom možemo puni pouzdanja moliti, doista tko god ište prima, i tko traži nalazi, i onomu koji kuca otvorit će se. U tom odnosu Bog – ja, i ja – Bog, nema straha, jer strah ne postoji među onima koji se vole..

Kako moliti? Molitva koja je temelj povezanosti s Bogom i koja nas nosi ne bi smjela nestati iz naše svakodnevice. Nešto moramo učiniti za nju. I stoga bih vas danas htio ojačati, ohrabriti da kroz molitvu izgradimo jedan smisleni život na vjeri u Krista Isusa, koji je svojom smrću pobijedio smrt. Mi neminovno trebamo povezanost s Bogom, da naša okolina, a i mi sami ne postanemo besmisleni, da riječi molitve koja nas povezuje ne postanu prazne i da ne ostanu samo riječi.

Uzmimo si malo vremena, idimo u tišinu, postanimo tihima, smirimo se i čekajmo da nam Gospodin odgovori: Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Molitva je za duhovni život kao što je zrak koji udišemo za tijelo. Tko ne diše umire, tko ne moli ugušit će se naočigled Boga i svijeta. Stoga molimo bez prestanka, jer molitva mijenja molitelja, a on mijenja svijet.

fra Anto Tomas

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja