Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Don Krešo Ćirak: Kako do pravde i pravednosti u naše vrijeme?

/ sd

ČITANJA:

od dana: 1Kr 8, 1-7.9-13;

Ps 132, 6-10;

Mk 6, 53-56

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Pošto Isus i njegovi učenici doploviše na kraj, dođu u Genezaret i pristanu. Kad iziđu iz lađe, ljudi ga odmah prepoznaju pa oblete sav onaj kraj. I počnu donositi na nosilima bolesnike onamo gdje bi čuli da se on nalazi. I kamo bi god ulazio — u sela, u gradove, u zaseoke — po trgovima bi stavljali bolesnike i molili ga da se dotaknu makar skuta njegove haljine. I koji bi ga se god dotakli, ozdravljali bi.

Riječ Božju tumači don Krešo Ćirak:

Zahvalan sam Bogu što ovotjedno druženje kroz radio emisiju HKR-a „U svijetlu Božje riječi“ započinjemo blagdanom bl. Alojzija Stepinca. U gradu Obrovcu je 2017. godine postavljen kip Alojzija Stepinca u prigodi 330. godišnjice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom hrvatskog naroda. Autor Vid Vučak je, takoreći, zaustavio vrijeme i prostor prikazujući zatočenog Stepinca u Krašiću, koji šeta ograničenim prostorom i podiže ruku na blagoslov svima koji mu dolaze ususret. Vjetar koji vitla njegovu reverendu predstavlja teško vrijeme u kojem je blaženik vodio Crkvu u Hrvata. Na licu mu se očituje izuzetna smirenost i radost koja proizlazi iz njegovog životnog gesla: ”U tebe se Gospodine uzdam” i ”Moja je savjest čista”. Pogled na kip je još upečatljiviji jer se iza njega nalaze metalne rešetke zavičajnog muzeja Grada Obrovca. S obzirom da se u obitelji mladog Alojzija na poseban način štovao sv. Josip, župa Obrovac je od te godine počela gledati u bl. Alojzija Stepinca kao „Sv. Josipa 21. stoljeća“ u hrvatskom narodu. Kao sv. Josip, tako i bl. Alojzije, brižno su čuvali Riječ Božju i vjerni Bogu osjećali bîlo svog naroda. Upravo ta činjenica je za veliki dio ovog svijeta nepodnošljiva: u Boga se uzdati u zgodno i nezgodno vrijeme. Razlog nepodnošljivosti jest činjenica da ovaj svijet nastoji preživjeti pod svaku cijenu uvjetovan ekonomskim, političkim i inim razlozima radi kojih se čovjeku oduzima jedan od najljepših Božjih darova: slobodna savjest. Koliko je bitna zdrava savjest, prikazano je u novom filmu „Skroviti život“ o austrijskom blaženiku Franzu Jägerstätteru. Na jednom mjestu u filmu glavni glumac kaže: „Kad odustaneš od ideala da preživiš pod svaku cijenu, novo svjetlo se pojavi“.

U današnjoj zbornoj molitvi o blagdanu blaženog Alojzija Stepinca, Crkva nas poziva na potpunu zauzetost za pravdu do smrti. Sv. Josip pravednik i pravedan život bl. Stepinca još su jedna poveznica radi koje smo počeli blaženog Stepinca nazivati „Sv. Josipom 21. stoljeća.“

Kako do pravde i pravednosti u naše vrijeme? Odgovarajući na to pitanje, čini mi se prikladnim progovoriti o samom vremenu kao Božjoj kategoriji pred kojom čovjek ovoga svijeta bježi, ne shvaćajući da prihvaćanje Božje riječi otkriva nezamjenjivi Božji dar: vječnost i besmrtnost. Na početku današnjeg čitanja Isus govori: „Došao je čas da se proslavi Sin Čovječji“. Posvijestite si ovu Božju Riječ. Prosvijetlite si njome svoj život. Jedan čas života kao smisao cijelog života. Biti stvoren radi jedne riječi, jednog susreta, jednog događaja, jedne osobe.

Isus je živio 33 godine, od toga 30 godina u skrovitosti. Tri godine javnog djelovanja bile su usmjerene na samo tri zadnja dana njegovog života, a cijeli zemaljski život samo na jedan čas, i to čas kad Isus na križu sebe predaje u ruke Očeve. Smrt kao proslava Oca nebeskoga. Cijeli život za jedan jedini tren. Kršćanska logika života je logika sjemena koje umire da bi dalo obilan rod, logika svijeće koja izgara, logika soli koja se otapa u vodi kao začin hrani. Stoga vrijeme kao Božji dar nas poziva: otkrij nepromjenjive vrijednosti koje će te poput idra i sidra držati i voditi da se ne potopiš u moru ispraznog života prožetog diktaturom relativizma.

Naš blaženik je u svoje vrijeme započeo projekt 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata u kojem je htio u jedan čas sažeti 13 stoljeća. Čas kad smo postali Božji narod. Time je htio reći da ono što je dobro u našem narodu nije podložno zubu vremena, ono što je istinito nije podložno ispraznim ljudskim mozganjima, ono što je pravo i pravedno ima svoj izvor samo u Bogu. Kad je taj projekt odgođen radi neprilika Drugog svjetskog rata do vremena sluge Božjega Franje Kuharića, kardinal Stepinac nam je kao zalog u svojoj Duhovnoj oporuci ostavio 5 vrijednosti koje su kroz stoljeća krasile naš narod. Pronalaženjem i čuvanjem tih bisera činimo da Kardinalovo srce koje su bezumnici željeli uništiti opet kuca mladenačkom snagom za pravdu i pravednost u našem narodu: vjera u Boga, vjernost Crkvi na čelu s Petrovim nasljednikom, utjecati se Mariji kao majci i zagovornici, međusobna ljubav i ljubav prema neprijateljima i na kraju, molitva kao postojana snaga u našim obiteljima. Kako u ovim vrijednostima ne vidjeti i sv. Josipa? Stoga, molimo te, blaženi Alojzije, učini nas postojanima u življenju stoljetnih vrijednosti koje si nam posvjedočio svojim svetačkim životom.

don Krešo Ćirak. župnik u Obrovcu i Medviđi

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja