Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Vlado Letinčić: Koliko oblikujemo svoj život u svjetlu evanđelja?

/ sd

ČITANJA:

Prop 1,2; 2,21-23;

Ps 90,3-6.12-14.17;

Kol 3,1-5.9-11;

Lk 12,13-21

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Netko iz mnoštva reče Isusu: »Učitelju, reci mome bratu da podijeli sa mnom baštinu.« Nato mu on reče: »Čovječe, tko me postavio sucem ili djeliocem nad vama?« I dometnu im: »Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje.«

Kaza im i prispodobu: »Nekomu bogatu čovjeku obilno urodi zemlja pa u sebi razmišljaše: ‘Što da učinim? Nemam gdje skupiti svoju ljetinu.’ I reče: ‘Evo što ću učiniti! Srušit ću svoje žitnice i podignuti veće pa ću ondje zgrnuti sve žito i dobra svoja. Tada ću reći duši svojoj: dušo, evo imaš u zalihi mnogo dobara za godine mnoge. Počivaj, jedi, pij, uživaj!’ Ali Bog mu reče: ‘Bezumniče! Već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe! A što si pripravio, čije će biti?’ Tako biva s onim koji sebi zgrće blago, a ne bogati se u Bogu.«

Riječ Božju tumači vlč. Vlado Letinčić:

Dragi slušatelji HKR-a, današnje evanđelje pred nas stavlja dvije teme. Prva je škrtost, a druga umišljenost. Zastrašujući primjer škrtosti je slučaj dvojice braće koji se svađaju oko nasljeđa, a umišljenost predočuje prispodoba o bezumnom bogatašu. Volimo razmišljati da se tako nešto ne može primijeniti na nas. Većina nas ne može se smatrati bogatima, niti gradimo sebi nove žitnice, u najboljem slučaju možemo dodati nešto novaca na račun kao rezervu za stare dane. Međutim, Isus ovo ne govori bogatima, već običnom puku koji se oko njega skupljao. Isus zapravo upozorava svoje slušatelje da nema takve imovine koja bi mogla pružiti sigurnost. U osjećaju lažne sigurnosti može nas uljuljati osim bogatstva i svaka druga stvarnost o kojoj mislimo da nas može učiniti neranjivima. Tu spada i želja za moći, sjetimo se da je Isus kod farizeja osudio i lažne duhovne sigurnosne oslonce, jer su ovi mislili da će im obdržavanje zakona osigurati blagostanje na zemlji i vječni život u nebu.

Luka nam kaže da je pitanje oko nasljeđa došlo od anonimca iz mnoštva i ne znamo jesu li obojica braće bili zajedno tamo. Kada je riječ o novcu, bogatstvu, ostavštini, na zanimljiv način uvijek osjećamo da smo baš mi u pravu baš poput ovoga koji je bio uvjeren da je brat nepravedan prema njemu. Isus je naravno otklonio ulogu suca i on se i danas tako ponaša: naše svakodnevne probleme, sporove sami moramo riješiti, a ne od njega očekivati rješenje. Isus nam je ostavio opća načela, u svijetlu kojih se možemo ravnati i pravilno odlučiti. Upravo nam nastavak evanđelja pruža važan oslonac kako bismo svoj život oblikovali u svjetlu evanđelja. Isus je zaključio raspravu i ukazao na opasnost od pohlepe.

Isus pozornost svog slušateljstva nije prvenstveno protiv bogatstva kao takvog, već ih je opomenuo da postoji opasnost da svoju sigurnost traže u bogatstvu. Uočimo koliko puta bezumni bogataš ponavlja riječi „ja“ i „moje“, što upućuje da se cijeli njegov život i svjetonazor suzio na njega samoga. Ovakav sebičan svjetonazor isključuje ljubav iz ljudskog života.

Najvažnija poruka ove prispodobe leži, u zaključnoj rečenici: u Bogu se moramo bogatiti. Iako nam se evanđelje tu naglo prekida, možda baš zato da sami damo odgovor za svoj život, nastavak evanđelja govorom o povjerenju u Providnost Božju.

Dragi slušatelji, a što mi odgovaramo na pitanje što nam daje sigurnost življenja: bogatstvo, zdravlje, blagostanje ili nešto drugo? Evanđeoski odgovor glasi: ne nešto, već netko, Bog koji nas uvijek ljubi. On je jedino uporište koje se ne može načeti, a daje sigurnost našemu životu.

Želim Vam svima lijep i blagoslovljen ovaj dan Gospodnji. Hvaljen Isus i Marija.

Vlč. Vlado Letinčić, voditelj HKM Regensburg.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja