Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Vinko Cvijin: Naučimo od Isusa da ne trgujemo svojim ni tuđim osjećanjima i da ne prodajemo svoju riječ!

/ sd

ČITANJA:

1Mak 4,36-37.52-59;

Otpj. pj.: 1Ljet 29,10-11b.11d-12;

Lk 19,45-48

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Uđe Isus u Hram i poče izgoniti prodavače. Kaže im: »Pisano je: Dom moj bit će Dom molitve, a vi od njega načiniste pećinu razbojničku!«

I danomice naučavaše u Hramu. A glavari su svećenički i pismoznanci tražili kako da ga pogube, a tako i prvaci narodni, ali nikako naći što da učine jer je sav narod visio o njegovoj riječi.

Riječ Božju tumači vlč. Vinko Cvijin:

Poštovani slušatelji HKR-a, hvaljen Isus i Marija!

Kako bi bolje razumjeli evanđeoski događaj, dobro je sagledati širi kontekst u kojem se nalazi ovaj odlomak. Prije nego što je Isus ušao u hram, plakao je nad Jeruzalemom, što nije spoznao čas svoga pohođenja. Valja imati na umu da je Isus utjelovljeni Bog Izraela, Sin Očev koji je izveo narod Židovski iz ropstva, i podario im zemlju. To je onaj isti Bog koji je pozvao Abrahama, koji je vodio Mojsija, koji je narodu slao proroke, koji je pomazivao kraljeve. To je isti onaj Bog koji je prebivao u Hramu, kojem su oni prinosili žrtve. Taj isti Bog koji je uzeo bič u ruke i iz hrama istjerao trgovce, te podsjetio prisutne vjernike da je dom Božji dom molitve, a ne trgovine. Danas više nema Jeruzalemskoga hrama, ali zato nam sveti Pavao u poslanici Korinćanima poručuje: Ne znate li? Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama. Ako tko upropašćuje hram Božji, upropastit će njega Bog. Jer hram je Božji svet, a to ste vi. (1 Kor 3,17)

Možda bi dobro bilo zamoliti Isusa da ponovno uzme bič u svoje ruke i istjera iz naše nutrine sve ono što ne dolikuje jednom hramu Božjem. Sigurno bi dobro bilo naučiti kako poštivati prostore molitve, i kako poštivati drugog čovjek. Naučimo od Isusa da ne trgujemo svojim ni tuđim osjećanjima i da ne prodajemo svoju riječ. Naučimo od Isusa da sa zlim nema pogodbe, nego ga treba tjerati što dalje od sebe.

Vlč. Vinko Cvijin, župnik župe Uskrsnuća Isusova u Subotici.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja