Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Vinko Cvijin: Koji je smisao našega života ako nije Bog?

/ sd

ČITANJA:

1Mak 6,1-13;

Ps 9,2-4.6.16.19;

Lk 20,27-40

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Pristupe Isusu neki od saduceja, koji niječu uskrsnuće. Upitaše ga: »Učitelju! Mojsije nam napisa: Umre li bez djece čiji brat koji imaše ženu, neka njegov brat uzme tu ženu te podigne porod bratu svomu. Bijaše tako sedmero braće. Prvi se oženi i umrije bez djece. Drugi uze njegovu ženu, onda treći; i tako redom sva sedmorica pomriješe ne ostavivši djece. Naposljetku umrije i žena. Kojemu će dakle od njih ta žena pripasti o uskrsnuću? Jer sedmorica su je imala za ženu.«

Reče im Isus: »Djeca se ovog svijeta žene i udaju. No oni koji se nađoše dostojni onog svijeta i uskrsnuća od mrtvih niti se žene niti udaju. Zaista, ni umrijeti više ne mogu: anđelima su jednaki i sinovi su Božji jer su sinovi uskrsnuća.«

»A da mrtvi ustaju, naznači i Mojsije kad u odlomku o grmu Gospodina zove Bogom Abrahamovim, Bogom Izakovim i Bogom Jakovljevim. A nije on Bog mrtvih, nego živih. Tá svi njemu žive!« Neki pismoznanci primijete: »Učitelju! Dobro si rekao!« I nisu se više usuđivali upitati ga bilo što.

Riječ Božju tumači vlč. Vinko Cvijin:

Poštovani slušatelji HKR-a, današnje evanđelje započinje u stilu ”što bi bilo, kad bi bilo.” Sam primjer zvuči pomalo banalno i odiše jednim nepoštovanjem prema ženi, koja poput nekog predmeta prelazi u vlasništvo s koljena na koljeno… Možda većina nas ne bi ni odgovorila na ovako pitanje. No, Isus nikog nije ponižavao. Prihvatio je pitanje i dao im odgovor. No, prije toga važno je znati da su saduceji bili jedna od dvije najjače vjersko-političke stranke u Izraelu toga doba. Činili su je svećenici i pobožni laici. Smatrali su se vrlo konzervativnima. U stvarima vjere vrlo su energično odbacivali sve teološke novotarije kao što su uskrsnuće, mesijanizam, usmene predaje, nauk o duhovnim bićima, tj anđelima. Od svetih pisama, priznavali su samo Mojsijevo Petoknjižje i ništa više! Žestoki protivnici bili su im farizeji, koji su u teološkim pitanjima bili sušta suprotnost.

Sad je malo jasnije zašto su saduceji na tako banalan način pristupili Isusu. Omalovažavali su njega i njegov nauk. No, Isus je dao dva odgovora. Najprije Isus govori o tome kako je u uskrsnuću. Ne govori nam detalje, ali znamo da se tamo niti žene niti udaju, znamo da oni koju budu dostojni uskrsnuća bit će anđelima slični, zvat će se sinovi Božji i živjet će vječno.

Drugi odgovor je bio upućen direktno njima. S obzirom da su poštovali samo Mojsijevo Petoknjižje, Isus im govori kako je i sam Mojsije naznačio da je Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev, Bog živih, a ne mrtvih. Samim tim su i oni živi. No, jedna rečenica posebno odzvanja: Tá svi njemu žive! Koji je smisao našega života, ako nije Bog? Ako uskrsnuća nema, čemu onda sva životna muka. Molimo našega Oca da nas učini dostojnima uskrsnuća u nebesku slavu!

Vlč. Vinko Cvijin, župnik župe Uskrsnuća Isusova u Subotici.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja